Pregled bibliografske jedinice broj: 1232822
Razvoj recepture u proizvodnji zanatskog sladoleda
Razvoj recepture u proizvodnji zanatskog sladoleda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1232822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj recepture u proizvodnji zanatskog sladoleda
(Development of recipes in the production of
artisanal ice cream)
Autori
Madunic, Nicole
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
zanatski sladoled ; proizvodnja ; stabilnost ; baza ; temperatura
(artisanal ice cream ; production ; stability ; base ; temperature)
Sažetak
Zanatski ili obrtnički sladoled, poznatiji u svijetu pod nazivom gelato, u svojem sastavu sadrži manji udio masti, veći udio šećera i minimalno povećan volumen inkorporiranog zraka u odnosu na industrijski, odnosno komercijalni sladoled. Slastičari u proizvodnji zanatskog sladoleda recepturu prilagođavaju svojim financijskim mogućnostima i željama potrošača, no osnovna receptura ostaje ista. Cilj rada bio je osmisliti recepturu za zanatski sladoled, koji u konačnici ima stabilnu konzistenciju i glatku teksturu koja se lako grabi. Prije proizvodnje zanatskog sladoleda bilo je potrebno provesti balansiranje sastojaka. Proizvedenim sladoledima mjerio se specifični volumen i temperatura te subjektivno ocjenjivale senzorske karakteristike. Na temelju dobivenih podataka usavršila se recepturaza zanatski sladoled. Rezultat istraživanja ukazuje da za proizvodnju idealnog zanatskog sladoleda sa smjesom stabilizatora i emulgatora 1 i 2, potrebno je provesti zrenje. Sa smjesom stabilizatora i emulgatora 1 postigao se sladoled poželjnih karakteristika. U konačnici, sladoledi bez provedenog zrenja postigli su zadovoljavajuće karakteristike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)