Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232820

Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina


Pranjković, Lorena
Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1232820 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina
(Influence of red wine vinification procedure on the profile of red wine color components)

Autori
Pranjković, Lorena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
26.09

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
boja crnog vina ; antocijani ; tanini ; klasična maceracija ; termovinifikacija ; maceracija uz dodatak pektolitičkih enzima
(red wine color ; anthocyanins ; tannins ; traditional maceration, thermovinification ; pectolytic enzyme assisted maceration)

Sažetak
Crno vino je jedan od najstarijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji se dobiva procesom vinifikacije tijekom kojeg se iz pokožice bobica u grožđani sok ekstrahiraju tvari boje. Boja crnog vina je primarni vizualni kriterij po kojem se procjenjuje kategorija i kvaliteta vina, a ona potječe od fenolnih spojeva koji su najznačajnija grupa fitokemikalija u pokožici crnog grožđa. Glavni nosioci prepoznatljive crvene boje vina su antocijani, prirodni pigmenti koji reflektiraju svjetlost u rasponu od crvene do plave boje vidljivog spektra, a procesom maceracije prelaze u vino. U ovom radu se pobliže objašnjava klasična maceracija, termovinifikacija i maceracija uz dodatak pektolitičkih enzima te njihov utjecaj na profil tvari crnog vina. U uzorcima vina sakupljenim tijekom vinifikacije crnog grožđa Babica navedenim postupcima određeni su parametri boje (intenzitet boje (IB), nijansa boje (NB), optička gustoća (OG) te sadržaj antocijana, praćene su promjene istih i doneseni zaključci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pranjković, Lorena
Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Pranjković, L. (2022) 'Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranjkovi\'{c}, Lorena}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {boja crnog vina, antocijani, tanini, klasi\v{c}na maceracija, termovinifikacija, maceracija uz dodatak pektoliti\v{c}kih enzima}, title = {Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina}, keyword = {boja crnog vina, antocijani, tanini, klasi\v{c}na maceracija, termovinifikacija, maceracija uz dodatak pektoliti\v{c}kih enzima}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranjkovi\'{c}, Lorena}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {red wine color, anthocyanins, tannins, traditional maceration, thermovinification, pectolytic enzyme assisted maceration}, title = {Influence of red wine vinification procedure on the profile of red wine color components}, keyword = {red wine color, anthocyanins, tannins, traditional maceration, thermovinification, pectolytic enzyme assisted maceration}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font