Pregled bibliografske jedinice broj: 1232820
Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina
Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232820 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj metode vinifikacije na profil tvari boje crnog vina
(Influence of red wine vinification procedure on the profile of red wine color components)
Autori
Pranjković, Lorena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.09
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
boja crnog vina ; antocijani ; tanini ; klasična maceracija ; termovinifikacija ; maceracija uz dodatak pektolitičkih enzima
(red wine color ; anthocyanins ; tannins ; traditional maceration, thermovinification ; pectolytic enzyme assisted maceration)
Sažetak
Crno vino je jedan od najstarijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji se dobiva procesom vinifikacije tijekom kojeg se iz pokožice bobica u grožđani sok ekstrahiraju tvari boje. Boja crnog vina je primarni vizualni kriterij po kojem se procjenjuje kategorija i kvaliteta vina, a ona potječe od fenolnih spojeva koji su najznačajnija grupa fitokemikalija u pokožici crnog grožđa. Glavni nosioci prepoznatljive crvene boje vina su antocijani, prirodni pigmenti koji reflektiraju svjetlost u rasponu od crvene do plave boje vidljivog spektra, a procesom maceracije prelaze u vino. U ovom radu se pobliže objašnjava klasična maceracija, termovinifikacija i maceracija uz dodatak pektolitičkih enzima te njihov utjecaj na profil tvari crnog vina. U uzorcima vina sakupljenim tijekom vinifikacije crnog grožđa Babica navedenim postupcima određeni su parametri boje (intenzitet boje (IB), nijansa boje (NB), optička gustoća (OG) te sadržaj antocijana, praćene su promjene istih i doneseni zaključci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)