Pregled bibliografske jedinice broj: 1232660
Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka
Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1232660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na
fermentaciju kozjeg mlijeka
(Influence of moringa extract (Moringa oleifera) on
goat milk fermentation)
Autori
Roksandić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2022
Stranica
36
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
kozje mlijeko ; fermentacija ; Moringa oleifera ; mikrobiološka analiza
(cow milk ; fermentation ; Moringa oleifera ; microbiological analysis)
Sažetak
Funkcionalni proizvodi sve su više zastupljeni u ljudskoj prehrani zbog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje. U današnje vrijeme sve su zastupljenija istraživanja o mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka s dodatkom biljnih ekstrakata. Moringa oleifera je biljka iz koje se dobiva nutritivno iznimno bogat ekstrakt s vitaminima, mineralnim tvarima, polifenolima i antioksidansima, pa je kao takva pogodna za obogaćivanje mliječnih proizvoda. Cilj ovog završnog rada bio je proizvesti jogurt s dodatkom ekstrakta moringe i utvrditi kako dodatak ekstrakta utječe na fermentaciju kozjeg mlijeka. Tijekom procesa fermentacije provedene su mikrobiološke i fizikalno-kemijske analize. Rezultat istraživanja ukazuje da dodatak ekstrakta moringe u kozje mlijeko skraćuje vrijeme fermentacije, odnosno pozitivno utječe na rast i razvoj bakterija jogurtne kulture (Lactobacillus delbrueckii subps. bulgaricus i Streptococcus thermophilius).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)