Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232660

Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka


Roksandić, Petra
Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1232660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka
(Influence of moringa extract (Moringa oleifera) on goat milk fermentation)

Autori
Roksandić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2022

Stranica
36

Mentor
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
kozje mlijeko ; fermentacija ; Moringa oleifera ; mikrobiološka analiza
(cow milk ; fermentation ; Moringa oleifera ; microbiological analysis)

Sažetak
Funkcionalni proizvodi sve su više zastupljeni u ljudskoj prehrani zbog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje. U današnje vrijeme sve su zastupljenija istraživanja o mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka s dodatkom biljnih ekstrakata. Moringa oleifera je biljka iz koje se dobiva nutritivno iznimno bogat ekstrakt s vitaminima, mineralnim tvarima, polifenolima i antioksidansima, pa je kao takva pogodna za obogaćivanje mliječnih proizvoda. Cilj ovog završnog rada bio je proizvesti jogurt s dodatkom ekstrakta moringe i utvrditi kako dodatak ekstrakta utječe na fermentaciju kozjeg mlijeka. Tijekom procesa fermentacije provedene su mikrobiološke i fizikalno-kemijske analize. Rezultat istraživanja ukazuje da dodatak ekstrakta moringe u kozje mlijeko skraćuje vrijeme fermentacije, odnosno pozitivno utječe na rast i razvoj bakterija jogurtne kulture (Lactobacillus delbrueckii subps. bulgaricus i Streptococcus thermophilius).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Roksandić, Petra
Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Roksandić, P. (2022) 'Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Roksandi\'{c}, Petra}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {kozje mlijeko, fermentacija, Moringa oleifera, mikrobiolo\v{s}ka analiza}, title = {Utjecaj ekstrakta moringe (Moringa oleifera) na fermentaciju kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, fermentacija, Moringa oleifera, mikrobiolo\v{s}ka analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Roksandi\'{c}, Petra}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {cow milk, fermentation, Moringa oleifera, microbiological analysis}, title = {Influence of moringa extract (Moringa oleifera) on goat milk fermentation}, keyword = {cow milk, fermentation, Moringa oleifera, microbiological analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font