Pregled bibliografske jedinice broj: 1232654
OPTIMIRANJE FERMENTACIJE KOKOSOVOG NAPITKA TE ODREĐIVANJE FIZIKALNO KEMIJSKIH I SENZORSKIH SVOJSTAVA
OPTIMIRANJE FERMENTACIJE KOKOSOVOG NAPITKA TE ODREĐIVANJE FIZIKALNO KEMIJSKIH I SENZORSKIH SVOJSTAVA, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1232654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE FERMENTACIJE KOKOSOVOG NAPITKA TE
ODREĐIVANJE FIZIKALNO KEMIJSKIH I SENZORSKIH
SVOJSTAVA
(OPTIMIZING PRODUCTION OF COCONUT DRINK
FERMENTATION AND DETERMINATION OF PHYSICO -
CHEMICAL, SENSORY AND RHEOLOGICAL PROPERTIES)
Autori
Mustapić, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2022
Stranica
58
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
brašno sjemenki rogača ; fermentirani napitak ; napitak od kokosa ; stevija ; saharoza
(carob seed flour ; fermented beverage ; coconut drink ; stevia ; saccharose)
Sažetak
Zbog sve češćih pojava alergija na kravlje mlijeko i netolerancije na laktozu, te veće brige potrošača za zdravlje, okoliš i dobrobit životinja, suvremeni čovjek se okreće ka upotrebi biljnih napitaka i proizvoda na biljnoj bazi. U ovom radu je optimirana fermentacija kokosovog napitka uz dodatke s ciljem dobivanja fermentiranog kokosovog deserta. Praćen je tijek fermentacije i određivana su fizikalno – kemijska, senzorska i reološka svojstva dobivenih kokosovih deserata. Fermentiran je kokosov napitak (kontrola) te kokosov napitak uz dodatak brašna sjemenki rogača sa ili bez dodatka stevije ili saharoze. Vrijeme fermentacije kokosovog napitka iznosilo je 14 h. Fermentirani napitci promatrani su kroz period od 14 dana. Svim fermentiranim uzorcima pratio se udjel soli, mineralnih tvari i suhe tvari, te određivali kiselost, kapacitet odvajanje vode, sinereza, reološki parametri te mikrobiološka i senzorska analiza. Senzorski najbolje ocjenjen napitak je fermentirani kokosov napitak s dodatkom brašna sjemenki rogača s 3 % saharoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)