Pregled bibliografske jedinice broj: 1232554
Tvari boje voćnih vina
Tvari boje voćnih vina, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tvari boje voćnih vina
(Color substances of fruit wines)
Autori
Krivić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
voćna vina ; čimbenici boje ; antocijani ; fenoli
(fruit wines ; colour parameters ; anthocyanin ; phenols)
Sažetak
Voćna vina su prehrambeni proizvodi dobiveni fermentacijom soka ili masulja različitog voća koja odlikuje svojstvena boja, ugodna aroma i okus te izuzetna pitkost. Cilj ovog završnog rada je bio odrediti tvari boje u voćnom vinu kupine, maline, višnje i aronije, odnosno glavne čimbenike boje (intenzitet boje, nijansu boje, sastav boje te udio crvene boje) kao i sadržaj ukupnih fenola Folin-Ciocalteu metodom te sadržaj antocijana metodom bisulfitnog izbjeljivanja. Očekivano, potvrđene su razlike u navedenim parametrima među analiziranim uzorcima, pri čemu je dominiralo vino kupine koje je imalo najveći intenzitet boje, te najviši sadržaj fenola i antocijana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija