Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232550

Utjecaj metode vinifikacije na fenolni profil crnog vina


Kukoleča, Martina
Utjecaj metode vinifikacije na fenolni profil crnog vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1232550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metode vinifikacije na fenolni profil crnog vina
(Influence of the vinification on red wine phenolic profile)

Autori
Kukoleča, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.10

Godina
2022

Stranica
44

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
konvencionalna vinifikacija ; termovinifikacija ; vinifikacija uz dodatak pektolitičkih enzima ; fenoli ; antioksidacijska aktivnost
(conventional vinification ; thermovinification ; vinification by the addition of pectolytic enzymes ; phenolics ; antioxidant activity)

Sažetak
Crno vino je značajan poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je proces proizvodnje veoma složen. Dobiva se procesom alkoholne fermentacije crnog grožđa s kojim se paralelno odvija proces ekstrakcije tvari boje i arome iz pokožice, sjemenki i peteljkovine, odnosno maceracija. Pokožica crnog grožđa bogata je fitokemikalijama od kojih se najviše ističu fenolni spojeviobzirom da su zaslužni za karakterističan okus, miris i izgled crnih vina. U ovom diplomskom radu pobliže se objašnjava proces maceracije te se ističu različite metode koje se koriste kako bi ovaj postupak bio što učinkovitiji ; konvencionalna metoda maceracije, termovinifikacija i maceracija uz dodatak pektolitičkih enzima. U ovom diplomskom radu je u uzorcima crnog vina sorte Babica, prikupljenim tijekom provođenja navedenih metoda, određena koncentracija ukupnih fenola, flavonoida i tanina, ispitana antioksidacijska aktivnost korištenjem različitih metoda, te su doneseni zaključci o utjecaju navedenih postupaka na sastav i svojstva vina. Očekivano udio fenolnih spojeva se mijenjao tijekom fermentacije, a nakon pretoka najviše koncentracije fenola i flavonoida su pronađene u termovinificiranom vinu, dok je taninima najbogatije bilo vino proizvedeno konvencionalnom vinifikacijom. Rezultati antioksidacije bili su u skladu s navedenim promjenama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kukoleča, Martina
Utjecaj metode vinifikacije na fenolni profil crnog vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Kukoleča, M. (2022) 'Utjecaj metode vinifikacije na fenolni profil crnog vina', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukole\v{c}a, Martina}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {konvencionalna vinifikacija, termovinifikacija, vinifikacija uz dodatak pektoliti\v{c}kih enzima, fenoli, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj metode vinifikacije na fenolni profil crnog vina}, keyword = {konvencionalna vinifikacija, termovinifikacija, vinifikacija uz dodatak pektoliti\v{c}kih enzima, fenoli, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukole\v{c}a, Martina}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {conventional vinification, thermovinification, vinification by the addition of pectolytic enzymes, phenolics, antioxidant activity}, title = {Influence of the vinification on red wine phenolic profile}, keyword = {conventional vinification, thermovinification, vinification by the addition of pectolytic enzymes, phenolics, antioxidant activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font