Pregled bibliografske jedinice broj: 123248
Kvaliteta mlijeka Travničke pramenke
Kvaliteta mlijeka Travničke pramenke // 34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Zagreb, 2000. str. 11-11 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 123248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mlijeka Travničke pramenke
(Milk quality of Travnička sheep)
Autori
Antunac, Neven ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Ivanković, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka
/ Tratnik, Lj. - Zagreb, 2000, 11-11
Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kvaliteta; ovčje mlijeko; laktacija;
(quality; sheep milk; lactation;)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj stadija laktacije na dnevnu količinu mlijeka, kemijski sastav, fizikalne osobine i broj somatskih stanica. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 30 ovaca Travničke pramenke u 2. laktaciji. Sve životinje bile su ručno mužene, ujednačene dobi i tjelesne razvijenosti, držane u jednakim uvjetima smještaja i hranidbe. Uzorci mlijeka jutarnje i večernje mužnje uzimani su u mjesečnim intervalima (8 kontrola). Analize mlijeka uključivale su određivanje: sadržaja suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti, bjelančevina, laktoze, stupnja kiselosti, pH vrijednosti, točke ledišta i broja somatskih stanica. Podaci su statistički obrađeni primjenom statističkog paketa SAS (1996). Tijekom laktacije ovce su u prosjeku dnevno proizvele 0, 6 litara mlijeka. Stadij laktacije imao je signifikatan utjecaj na ukupnu dnevnu količinu mlijeka (P<0, 05). Mlijeko ovaca prosječno je sadržavalo: 19, 01% suhe tvari ; 11, 19% suhe tvari bez masti ; 7, 71% masti ; 5, 92% bjelančevina ; 4, 55% laktoze. Titracijska kiselost mlijeka iznosila je 9, 3 SH, ionometrijska 6, 78 a točka ledišta -0, 5662 C. Sredinom i krajem laktacije sadržaji suhe tvari, masti, suhe tvari bez masti, bjelančevina, pH vrijednosti bili su signifikantno (P<0, 01) viši nego početkom laktacije. U istom periodu sadržaj laktoze i titracijska kiselost bili su signifikantno (P<0, 01) niži. Stadij laktacije signifikantno (P<0, 01) je utjecao na broj somatskih stanica u mlijeku. Utvrđene su signifikantne (P<0, 01) korelacije između količine mlijeka i sadržaja masti, bjelančevina i laktoze kao i između ostalih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb