Pregled bibliografske jedinice broj: 1232434
Kuhani sir - sir dodane vrijednosti
Kuhani sir - sir dodane vrijednosti, 2021. (popularni rad).
CROSBI ID: 1232434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kuhani sir - sir dodane vrijednosti
(Cooked cheese - cheese with added value)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2021
Ključne riječi
kuhani sir ; proizvodnja ; nutritivna vrijednost
(cooked cheese ; production : nutritional value)
Sažetak
Kuhani sir spada u autohtone sireve Hrvatske. Njegova ponuda, a i potražnja veoma je rasprostranjena na sjeverozapadnom i istočnom dijelu zemlje. Gotovo svako obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na spomenutom području proizvodi ovaj tip sira. Zbog jednostavnosti pripreme, često se proizvodi i u domaćinstvima. Kako bismo objasnili zašto se kuhani sir smatra sirom dodane vrijednosti, prvo se moramo osvrnuti na samo mlijeko. Mlijeko se smatra najkompletnijom prirodnom hranom jer sadrži baš sve sastojke potrebne za rast i razvoj organizma. Pa tako mlijeko sadrži dvije glavne skupine proteina, kazein koji je većinski protein mlijeka i proteine sirutke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)