Pregled bibliografske jedinice broj: 1232399
Osnažite imunitet uz jogurt
Osnažite imunitet uz jogurt, 2020. (popularni rad).
CROSBI ID: 1232399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnažite imunitet uz jogurt
(Better immunity with yoghurt)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2020
Ključne riječi
jogurt ; fermentirana mlijeka ; probiotičke bakterije
(yoghurt ; fermented milk ; probiotic bacteria)
Sažetak
Svakako je poželjno s početkom hladnijeg i vlažnijeg doba, kada se počinju aktivirati virusi i kada manje vremena provodimo u prirodi, osnažiti svoj imunitet kako bi se organizam lakše i brže izborio i općenito bio otporniji. Mlijeko se smatra najkompletnijom prirodnom hranom te sadrži sve sastojke neophodne za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Kada se isto to mlijeko fermentira događaju se brojne promjene na sastojcima mlijeka. Fermentaciju provode bakterije mliječne kiseline koje razgrađuju mliječni šećer (laktozu) pri čemu nastaje kiselina i produkti koji pridonose okusu i teksturi fermentiranog mlijeka. Osim što jogurt, odnosno fermentirana mlijeka, sadrže dobre žive bakterije koje pozitivno utječu na zdravlje, sadrže i bioaktivne komponente koje nastaju tijekom fermentacije i također imaju mnoge benefite za naše zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)