Pregled bibliografske jedinice broj: 1232387
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE CRNOG I ROSÉ VINA
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE CRNOG I ROSÉ VINA, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE CRNOG I ROSÉ VINA
(PHENOLIC PROFILE AND BIOLOGICAL POTENTIAL OF VINIFICATION BYPRODUCTS OF RED AND ROSÉ WINE)
Autori
Nadilo, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemisjko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
22.09
Godina
2022
Stranica
26
Mentor
Skroza, Danijela
Neposredni voditelj
Čagalj, Martina
Ključne riječi
vinski talog, fenolni profil, antioksidacijska aktivnost, HPLC
(wine lees, phenolic profile, antioxidant activity, HPLC)
Sažetak
Procesom proizvodnje vina nastaju velike količine nusproizvoda poput komine grožđa, pokožica, sjemenki i vinskog taloga. Svi ovi nusproizvodi bogati su bioaktivnim spojevima koji pokazuju brojna biološka svojstva, između ostalog izraženu antioksidacijsku aktivnost. Iako je vinski talog najslabije proučavan nusproizvod vinifikacije, poznato je da je bogat fenolnim spojevima zbog čega sve češće postaje predmetom brojnih studija koje nastoje opravdati njegovu primjenu u prehrambenoj industriji. U ovome radu ispitan je fenolni sastav i biokemijski potencijal vinskog taloga crnog i rosé vina. Ukupni fenoli određeni su metodom po Folin-Ciocalteu, dok je fenolni profil ispitan visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom, HPLC (engl. High performance liquid chromatography) metodom. Antioksidacijska aktivnost ispitana je korištenjem tri različite metode: FRAP (engl. Ferric reducing antioxidant power), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavening) i ORAC (eng. Oxygen radical apsorbance capacity). Rezultati ukazuju na izuzetno bogat fenolni sastav taloga crnog vina u odnosu na talog rosé vina. Najdominantniji fenoli u talogu crnog vina su bili p-hidroksi benzojeva kiselina (89, 2 ± 1, 1 mg/L) i kvercetin (76, 5 ± 0, 1 mg/L), dok je u talogu rosé vina udio istih spojeva bio 2, 5 do 12 puta niži. Najveću antioksidacijsku aktivnost testiranu FRAP i ORAC metodama pokazao je talog crnog vina, dok je DPPH metodom talog rosé vina pokazao veći antioksidacijski kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija