Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232384

ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE


Krivić, Ivona
ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1232384 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE
(ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF BLACKBERRY LEAF EXTRACT AND SELECTED PHENOLICS MIXTURES ON PATHOGENIC BACTERIA)

Autori
Krivić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemisjko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
25.10

Godina
2022

Stranica
29

Mentor
Skroza, Danijela

Neposredni voditelj
Čagalj, Martina

Ključne riječi
ekstrakt lista kupine, antimikrobna aktivnost, fenoli, patogeni mikroorganizmi, MIC, MBC, FICI
(blackberry leaf extract, antimicrobial activity, phenolics, foodborne pathogens, MIC, MBC, FICI)

Sažetak
Sve je veća zabrinutost potrošača oko sigurnosti hrane zbog povećanja broja oboljenja uzrokovanih patogenim mikroorganizmima. Brojna znanstvena istraživanja ukazuju na mogućnost korištenja nusproizvoda za obogaćivanje drugih proizvoda ili kao zamjena za sintetska antimikrobna sredstva. Antioksidativno i antimikrobno djelovanje bobičastog voća je već potvrđeno, a navedeni učinci se uglavnom pripisuju njihovom fenolnom sastavu, odnosno spojevima poput flavonoida i antocijana, a poznato je da listovi kupine isto imaju zanimljiv kemijski profil kao i snažnu biološku aktivnost. U ovom radu proučavano je antimikrobno djelovanje ekstrakta lista kupine u kombinaciji s odabranim fenolnim spojevima (vanilinska kiselina, katehin, rutin, apigenin i oleuropein) na patogene mikroorganizme: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Enterococcus faecalis i Salmonella enteritidis. Analiza je provedena korištenjem dviju različitih metoda: metodom određivanja minimalne inhibitorne koncentracije (engl. Minimum inhibitory concentracion, MIC) i metodom određivanja minimalne baktericidne koncentracije (engl. Minimum bactericidal concentration, MBC). Interakcijski antimikrobni učinak između ekstrakta i spoja u smjesi određen je izračunavanjem frakcijskog inhibitornog koncentracijskog indeksa (eng. Fractional Inhibitory Concentration Index, FICI). Niske MIC vrijednosti (0, 63 mg/mL) i dobro baktericidno djelovanje (MBC 1, 25 mg/mL) potvrđeno je za ekstrakt lista kupine prema S. aureus, dok su vrijednosti MIC za ostale ispitivane bakterije bile 5 mg/mL. Sve binarne smjese ekstrakta lišća kupine i odabranih fenolnih spojeva pokazale su vrlo dobru antimikrobnu aktivnost i uglavnom su ukazivale na aditivno djelovanje sastojaka smjese. Samo je smjesa ekstrakta lista kupine

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krivić, Ivona
ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split
Krivić, I. (2022) 'ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE', diplomski rad, diplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krivi\'{c}, Ivona}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {ekstrakt lista kupine, antimikrobna aktivnost, fenoli, patogeni mikroorganizmi, MIC, MBC, FICI}, title = {ANTIMIKROBNI U\v{C}INAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE}, keyword = {ekstrakt lista kupine, antimikrobna aktivnost, fenoli, patogeni mikroorganizmi, MIC, MBC, FICI}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krivi\'{c}, Ivona}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {blackberry leaf extract, antimicrobial activity, phenolics, foodborne pathogens, MIC, MBC, FICI}, title = {ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF BLACKBERRY LEAF EXTRACT AND SELECTED PHENOLICS MIXTURES ON PATHOGENIC BACTERIA}, keyword = {blackberry leaf extract, antimicrobial activity, phenolics, foodborne pathogens, MIC, MBC, FICI}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font