Pregled bibliografske jedinice broj: 1232382
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA
(PHENOLIC PROFILE AND BIOLOGICAL POTENTIAL OF VINIFICATION BYPRODUCTS)
Autori
Tadić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemisjko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
15.07
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Skroza, Danijela
Neposredni voditelj
Čagalj, Martina
Ključne riječi
vinski talog, nusproizvodi, fenoli, HPLC, antioksidacijska aktivnost
(wine lees, by-products, phenols, HPLC, antioxidant activity)
Sažetak
Preradom grožđa i postupkom vinifikacije zaostaju vrijedni nusproizvodi sa visokim sadržajem fenola koji posjeduju brojna pozitivna biološka svojstva, osobito antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost. Nusproizvod kao što je vinski talog pokazao se bogatim izvorom vlakana i fenola što omogućava njegovo korištenje u prehrani. U ovom radu su ispitana dva uzorka taloga prikupljena tijekom proizvodnje bijelog vina, nakon maceracije i prije fermentacije te nakon provedene hladne fermentacije. Određeni su ukupni fenoli metodom po Folin-Ciocalteu, fenolni profil HPLC (eng. High performance liquid chromatography) metodom te je ispitana antioksidacijska aktivnost FRAP (eng. Ferric reducing antioxidant power), ORAC (eng. Oxygen radical apsorbance capacity) i DPPH (eng. 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging) metodom. Rezultati ispitivanja pokazuju izuzetno visok udio fenola te raznolik fenolni profil ekstrakata. Osim fenolnog sastava uzorci su pokazali i dobru antioksidacijsku aktivnost. Iako su oba uzorka imala iznenađujuće dobre rezultate, posebno se ističe talog bijelog vina nakon maceracije obzirom da je imao gotovo dvostruko veći udio fenola kao i dvostruko bolju antioksidacijsku aktivnost u odnosu na talog vina uzorkovan nakon provedene fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Pravo