Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232382

FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA


Tadić, Andrea
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1232382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA
(PHENOLIC PROFILE AND BIOLOGICAL POTENTIAL OF VINIFICATION BYPRODUCTS)

Autori
Tadić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemisjko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
15.07

Godina
2022

Stranica
28

Mentor
Skroza, Danijela

Neposredni voditelj
Čagalj, Martina

Ključne riječi
vinski talog, nusproizvodi, fenoli, HPLC, antioksidacijska aktivnost
(wine lees, by-products, phenols, HPLC, antioxidant activity)

Sažetak
Preradom grožđa i postupkom vinifikacije zaostaju vrijedni nusproizvodi sa visokim sadržajem fenola koji posjeduju brojna pozitivna biološka svojstva, osobito antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost. Nusproizvod kao što je vinski talog pokazao se bogatim izvorom vlakana i fenola što omogućava njegovo korištenje u prehrani. U ovom radu su ispitana dva uzorka taloga prikupljena tijekom proizvodnje bijelog vina, nakon maceracije i prije fermentacije te nakon provedene hladne fermentacije. Određeni su ukupni fenoli metodom po Folin-Ciocalteu, fenolni profil HPLC (eng. High performance liquid chromatography) metodom te je ispitana antioksidacijska aktivnost FRAP (eng. Ferric reducing antioxidant power), ORAC (eng. Oxygen radical apsorbance capacity) i DPPH (eng. 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging) metodom. Rezultati ispitivanja pokazuju izuzetno visok udio fenola te raznolik fenolni profil ekstrakata. Osim fenolnog sastava uzorci su pokazali i dobru antioksidacijsku aktivnost. Iako su oba uzorka imala iznenađujuće dobre rezultate, posebno se ističe talog bijelog vina nakon maceracije obzirom da je imao gotovo dvostruko veći udio fenola kao i dvostruko bolju antioksidacijsku aktivnost u odnosu na talog vina uzorkovan nakon provedene fermentacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Pravo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tadić, Andrea
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split
Tadić, A. (2022) 'FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA', diplomski rad, preddiplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Andrea}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {vinski talog, nusproizvodi, fenoli, HPLC, antioksidacijska aktivnost}, title = {FENOLNI PROFIL I BIOLO\v{S}KI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA}, keyword = {vinski talog, nusproizvodi, fenoli, HPLC, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Andrea}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {wine lees, by-products, phenols, HPLC, antioxidant activity}, title = {PHENOLIC PROFILE AND BIOLOGICAL POTENTIAL OF VINIFICATION BYPRODUCTS}, keyword = {wine lees, by-products, phenols, HPLC, antioxidant activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font