Pregled bibliografske jedinice broj: 1232343
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL KUPINE
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL KUPINE, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL KUPINE
(ANTIOXIDANT POTENTIAL OF BLACKBERRIES)
Autori
Rašić, Tonka Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemisjko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.10
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Skroza, Danijela
Neposredni voditelj
Čagalj, Martina
Ključne riječi
kupina, fenoli, antioksidacijska aktivnost, nusproizvodi
(blackberry, phenols, antioxidant activity, by-products)
Sažetak
Slobodni radikali i druge reaktivne vrste mogu prouzročiti oksidaciju i biomolekularna oštećenja kada oksidacijske vrste dosegnu antioksidativnu obranu organizma, što rezultira oksidativnim stresom. To je povezano sa starenjem i razvojem patologija kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativni poremećaji, dijabetes i upale. Da bi se spriječio ili usporio oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima, treba unositi dovoljne količine antioksidansa. Voće i povrće sadrži široku paletu antioksidativnih spojeva (fitokemikalija) koji mogu pomoći u zaštiti staničnih sustava od oksidacijskih oštećenja i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. O antioksidativnim učincima bobičastog voća mogu se pronaći brojna istraživanja. Antioksidacijski učinak bobičastog voća u prvom se redu pripisuje fenolnim spojevima, uglavnom flavonioidima i antocijanima. U ovom radu ispitan je antioksidacijski potencijal soka te ekstrakata ploda kupine, lista kupine i nusproizvoda nastalog pri proizvodnji soka. Uz metodu određivanja ukupnog udjela fenola u testiranim uzorcima, korištene metode za određivanje antioksidacijskog djelovanja uključuju FRAP (eng. Ferric reducing antioxidant power), DPPH (eng. DPPH free radical scavenging) te ORAC (eng. Oxygen radical absorbance capacity) metodu. Dobiveni rezultati ukazuju na dobra antioksidacijska svojstva svih testiranih ekstrakata kupine gdje se posebno ističe ekstrakt lista kupine s najvećom antioksidacijskim potencijalom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Danijela Skroza
(mentor)