Pregled bibliografske jedinice broj: 1232341
BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE
BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemisjko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE
(BIOLOGICAL POTENTIAL OF BLACKBERRIES)
Autori
Podrug, Roko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemisjko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
09.07
Godina
2021
Stranica
23
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
kupina, kemijski sastav, biološki potencijal, nusproizvodi, polifenoli, antioksidacija
(blackberry, chemical composition, biological potential, by-products, polyphenols, antioxidation)
Sažetak
Cilj ovoga rada bilo je istražiti biološki potencijal kupine i njenih nusproizvoda. Bogat kemijski i nutritivnim sastav ovog bobičastog voća ukazuje na brojna pozitivna biološka svojstva i vrlo važnu ulogu u prehrambenoj industriji. Zbog osjetljivosti plodova i sklonosti kvarenju, kupine se prerađuju u različite proizvode, a tijekom proizvodnje zaostaju jako vrijedni nusproizvodi kao što su trop, lišće i korijen . Brojne znanstvene studije ukazuju na mogućnost primjene nusproizvoda kupine za obogaćivanje drugih proizvoda ili pak kao zamjena za sintetske antioksidanse. Pregledom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja biološkog potencijala kupine i njenih nusproizvoda, možemo potvrditi opravdanost njihove primjene u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija