Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232335

TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI


Lucić, Nina
TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI, 2021., diplomski rad, preddiplomski, kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1232335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI
(TRENDS IN USE OF PLANT EXTRACTS IN FOOD)

Autori
Lucić, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
30

Mentor
Skroza, Danijela

Ključne riječi
: biljni ekstrakt, antimikrobna aktivnost, antioksidacijska aktivnost, antifugalna aktivnost
(herbal extract, antimicrobial activity, antioxidant activity, antifungal activity)

Sažetak
Danas se sve više pazi na kvalitetu hrane koju konzumiramo i postalo je važno da dodatci prehrani budu prirodnog podrijetla. Biljni ekstrakti, kao dodatci prehrani, imaju konzervirajuću ulogu kod određenih namirnica kao što su meso, riba i mliječni proizvodi. Zbog svog kemijskog sastava, a najviše zahvaljujući polifenolima, biljni ekstrakti imaju snažno biološko djelovanje. Među njima ističu se antimikrobna aktivnost prema različitim patogenim bakterijama i bakterijama koje uzrokuju kvarenje hrane, visoka antioksidacijska aktivnost koja uspješno sprječava pojavu lipidne oksidacije i učinkovito antifugalno djelovanje. Pregledom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja biološkog potencijala različitih biljnih ekstrakata možemo potvrditi opravdanost njihove primjene u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lucić, Nina
TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI, 2021., diplomski rad, preddiplomski, kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Lucić, N. (2021) 'TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI', diplomski rad, preddiplomski, kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luci\'{c}, Nina}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {: biljni ekstrakt, antimikrobna aktivnost, antioksidacijska aktivnost, antifugalna aktivnost}, title = {TRENDOVI U KORI\v{S}TENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI}, keyword = {: biljni ekstrakt, antimikrobna aktivnost, antioksidacijska aktivnost, antifugalna aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luci\'{c}, Nina}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {herbal extract, antimicrobial activity, antioxidant activity, antifungal activity}, title = {TRENDS IN USE OF PLANT EXTRACTS IN FOOD}, keyword = {herbal extract, antimicrobial activity, antioxidant activity, antifungal activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font