Pregled bibliografske jedinice broj: 1232335
TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI
TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI, 2021., diplomski rad, preddiplomski, kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI
(TRENDS IN USE OF PLANT EXTRACTS IN FOOD)
Autori
Lucić, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
30
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
: biljni ekstrakt, antimikrobna aktivnost, antioksidacijska aktivnost, antifugalna aktivnost
(herbal extract, antimicrobial activity, antioxidant activity, antifungal activity)
Sažetak
Danas se sve više pazi na kvalitetu hrane koju konzumiramo i postalo je važno da dodatci prehrani budu prirodnog podrijetla. Biljni ekstrakti, kao dodatci prehrani, imaju konzervirajuću ulogu kod određenih namirnica kao što su meso, riba i mliječni proizvodi. Zbog svog kemijskog sastava, a najviše zahvaljujući polifenolima, biljni ekstrakti imaju snažno biološko djelovanje. Među njima ističu se antimikrobna aktivnost prema različitim patogenim bakterijama i bakterijama koje uzrokuju kvarenje hrane, visoka antioksidacijska aktivnost koja uspješno sprječava pojavu lipidne oksidacije i učinkovito antifugalno djelovanje. Pregledom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja biološkog potencijala različitih biljnih ekstrakata možemo potvrditi opravdanost njihove primjene u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija