Pregled bibliografske jedinice broj: 1232312
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 309-326
CROSBI ID: 1232312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje
bioaktivnih tvari
(The potential of traditional apple varieties for
obtaining bioactive substances)
Autori
Gotal Skoko, Ana-Marija ; Kovač, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat ; Zdunić, Zvonimir ; Lončarić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
309-326
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
trop jabuke ; polifenoli ; kora jabuke
(apple pomace ; polyphenols ; apple peel)
Sažetak
Jabuka (lat. Malus domestica spp.) voćna je vrsta koja pripada porodici Rosacea te je na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 87 milijuna tona. Manji dio godišnje proizvedenih jabuka, oko 30 %, namijenjen je industrijskoj preradi. Zahvaljujući pogodnoj klimi, Republika Hrvatska njeguje dugu tradiciju uzgoja jabuke, čemu svjedoče mnogobrojni voćnjaci njenih tradicionalnih sorti. Jabuke sadrže pet glavnih grupa polifenolnih spojeva: flavan-3-ole, antocijanidine, flavonole, dihidrohalkone i hidroksicimetne kiseline. Novija znanstvena istraživanja ukazuju na veću količinu ukupnih i pojedinačnih polifenola kod tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama jabuka, stoga tradicionalne sorte jabuka posjeduju velik potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. U ovom poglavlju dan je pregled sastava bioaktivnih spojeva nusproizvoda nastalih preradom tradicionalnih sorti jabuka te mogućnosti njihove primjene u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ante Lončarić
(autor)
Tihomir Kovač
(autor)
Zvonimir Zdunić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)