Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232312

Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari


Gotal Skoko, Ana-Marija; Kovač, Tihomir; Jozinović, Antun; Jašić, Midhat; Zdunić, Zvonimir; Lončarić, Ante
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 309-326


CROSBI ID: 1232312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari
(The potential of traditional apple varieties for obtaining bioactive substances)

Autori
Gotal Skoko, Ana-Marija ; Kovač, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat ; Zdunić, Zvonimir ; Lončarić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
309-326

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
trop jabuke ; polifenoli ; kora jabuke
(apple pomace ; polyphenols ; apple peel)

Sažetak
Jabuka (lat. Malus domestica spp.) voćna je vrsta koja pripada porodici Rosacea te je na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 87 milijuna tona. Manji dio godišnje proizvedenih jabuka, oko 30 %, namijenjen je industrijskoj preradi. Zahvaljujući pogodnoj klimi, Republika Hrvatska njeguje dugu tradiciju uzgoja jabuke, čemu svjedoče mnogobrojni voćnjaci njenih tradicionalnih sorti. Jabuke sadrže pet glavnih grupa polifenolnih spojeva: flavan-3-ole, antocijanidine, flavonole, dihidrohalkone i hidroksicimetne kiseline. Novija znanstvena istraživanja ukazuju na veću količinu ukupnih i pojedinačnih polifenola kod tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama jabuka, stoga tradicionalne sorte jabuka posjeduju velik potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. U ovom poglavlju dan je pregled sastava bioaktivnih spojeva nusproizvoda nastalih preradom tradicionalnih sorti jabuka te mogućnosti njihove primjene u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Gotal Skoko, Ana-Marija; Kovač, Tihomir; Jozinović, Antun; Jašić, Midhat; Zdunić, Zvonimir; Lončarić, Ante
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 309-326
Gotal Skoko, A., Kovač, T., Jozinović, A., Jašić, M., Zdunić, Z. & Lončarić, A. (2022) Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 309-326.
@inbook{inbook, author = {Gotal Skoko, Ana-Marija and Kova\v{c}, Tihomir and Jozinovi\'{c}, Antun and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Zduni\'{c}, Zvonimir and Lon\v{c}ari\'{c}, Ante}, year = {2022}, pages = {309-326}, keywords = {trop jabuke, polifenoli, kora jabuke}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari}, keyword = {trop jabuke, polifenoli, kora jabuke}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Gotal Skoko, Ana-Marija and Kova\v{c}, Tihomir and Jozinovi\'{c}, Antun and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Zduni\'{c}, Zvonimir and Lon\v{c}ari\'{c}, Ante}, year = {2022}, pages = {309-326}, keywords = {apple pomace, polyphenols, apple peel}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {The potential of traditional apple varieties for obtaining bioactive substances}, keyword = {apple pomace, polyphenols, apple peel}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font