Pregled bibliografske jedinice broj: 1232309
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 159-181
CROSBI ID: 1232309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz
proizvodnje krumpirovog škroba
(Some possibilities of using by-products from potato
starch production)
Autori
Kovač, Mario ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Amidžić Klarić, Daniela ; Klarić, Ilija ; Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
159-181
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
krumpir ; škrob ; proizvodnja škroba ; nusproizvodi
(potatoes ; starch ; starch production ; by-products)
Sažetak
Škrob je polisaharid koji ima široku primjenu u prehrambenoj i drugim industrijama i stoga se, zbog svog velikog potencijala, nastoji maksimalno izolirati iz različitih namirnica bogatih škrobom. Zbog relativno visokog udjela škroba, krumpir se koristi za njegovu proizvodnju, a sâm proces složen je i uključuje niz koraka. Tijekom prerade krumpira u škrob nastaje značajna količina nusproizvoda, čije zbrinjavanje predstavlja velik problem i trošak industriji, ali i mogućnost za postizanje bolje isplativosti procesa iskorištenjem. Nusproizvodi prehrambene industrije bogati su bioaktivnim i nutritivnim tvarima koje pogoduju ljudskom zdravlju, a njihovom daljnjom obradom može se ostvariti dodatna vrijednost proizvodnog procesa i eventualno razviti novi proizvod. Cilj ovog poglavlja jest opisati svojstva krumpira te škroba, objasniti postupak proizvodnje škroba iz krumpira, kao i njegovu primjenu, ali i detaljno prikazati neke od mogućnosti iskorištenja glavnih nusproizvoda proizvodnje škroba iz krumpira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Izolacija i karakterizacija škroba iz krumpira proizvedenog na području Osječko-baranjske županije (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Amidžić Klarić
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Ilija Klarić
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)