Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232309

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba


Kovač, Mario; Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Amidžić Klarić, Daniela; Klarić, Ilija; Jozinović, Antun
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 159-181


CROSBI ID: 1232309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba
(Some possibilities of using by-products from potato starch production)

Autori
Kovač, Mario ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Amidžić Klarić, Daniela ; Klarić, Ilija ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
159-181

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
krumpir ; škrob ; proizvodnja škroba ; nusproizvodi
(potatoes ; starch ; starch production ; by-products)

Sažetak
Škrob je polisaharid koji ima široku primjenu u prehrambenoj i drugim industrijama i stoga se, zbog svog velikog potencijala, nastoji maksimalno izolirati iz različitih namirnica bogatih škrobom. Zbog relativno visokog udjela škroba, krumpir se koristi za njegovu proizvodnju, a sâm proces složen je i uključuje niz koraka. Tijekom prerade krumpira u škrob nastaje značajna količina nusproizvoda, čije zbrinjavanje predstavlja velik problem i trošak industriji, ali i mogućnost za postizanje bolje isplativosti procesa iskorištenjem. Nusproizvodi prehrambene industrije bogati su bioaktivnim i nutritivnim tvarima koje pogoduju ljudskom zdravlju, a njihovom daljnjom obradom može se ostvariti dodatna vrijednost proizvodnog procesa i eventualno razviti novi proizvod. Cilj ovog poglavlja jest opisati svojstva krumpira te škroba, objasniti postupak proizvodnje škroba iz krumpira, kao i njegovu primjenu, ali i detaljno prikazati neke od mogućnosti iskorištenja glavnih nusproizvoda proizvodnje škroba iz krumpira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Izolacija i karakterizacija škroba iz krumpira proizvedenog na području Osječko-baranjske županije (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Mario; Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Amidžić Klarić, Daniela; Klarić, Ilija; Jozinović, Antun
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 159-181
Kovač, M., Šubarić, D., Babić, J., Ačkar, Đ., Amidžić Klarić, D., Klarić, I. & Jozinović, A. (2022) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 159-181.
@inbook{inbook, author = {Kova\v{c}, Mario and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Klari\'{c}, Ilija and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2022}, pages = {159-181}, keywords = {krumpir, \v{s}krob, proizvodnja \v{s}kroba, nusproizvodi}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Neke mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog \v{s}kroba}, keyword = {krumpir, \v{s}krob, proizvodnja \v{s}kroba, nusproizvodi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Kova\v{c}, Mario and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Klari\'{c}, Ilija and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2022}, pages = {159-181}, keywords = {potatoes, starch, starch production, by-products}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Some possibilities of using by-products from potato starch production}, keyword = {potatoes, starch, starch production, by-products}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font