Pregled bibliografske jedinice broj: 1232304
Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera
Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 115-137
CROSBI ID: 1232304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal primjene melase kao vrijednog
nusproizvoda iz proizvodnje šećera
(The potential of molasses application as a valuable
by-product from sugar production)
Autori
Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Sundać, Laura ; Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
115-137
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
proizvodnja šećera ; nusproizvodi ; melasa ; primjena
(sugar production ; by-products ; molasses ; application)
Sažetak
Melasa je najznačajnijim nusproizvodom proizvodnje šećera iz šećerne repe ili šećerne trske, a zbog svog kemijskog sastava ima velik potencijal primjene. Dok se melasa šećerne trske već uspješno koristi i u razvoju prehrambenih proizvoda, poput konditorskih i pekarskih, melasa šećerne repe uglavnom se ne koristi u ljudskoj prehrani zbog svog specifičnog mirisa i okusa po repi. Međutim, melasa, zbog svog kemijskog sastava i, primarno, visokog sadržaja šećera, predstavlja izvrsnu sirovinu za fermentacijske procese. Tako se koristi u proizvodnji pekarskog kvasca, organskih kiselina, enzima, etanola i alkoholnih pića. Razvojem suvremenih tehnologija melasa pronalazi svoju primjenu i u proizvodnji biogoriva, što je čini vrijednim alternativnim obnovljivim izvorom energije. Nadalje, melasa se može koristiti kao hipertonična otopina u osmotskoj dehidrataciji voća, povrća, ribe i mesa zbog visokog udjela suhe tvari. Osim saharoze, melasa u svom kemijskom sastavu sadrži i nesaharozne komponente, poput organskih spojeva s dušikom i bez dušika, anorganskih spojeva i vitamina. Posljednjih godina razvijene su različite tehnike izolacije betaina koji se, radi povoljnog učinka na ljudsko zdravlje, primjenjuje u različitim prehrambenim proizvodima ili kao dodatak prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Ante Lončarić
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)