Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232304

Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera


Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Sundać, Laura; Lončarić, Ante; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago
Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 115-137


CROSBI ID: 1232304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera
(The potential of molasses application as a valuable by-product from sugar production)

Autori
Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Sundać, Laura ; Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
115-137

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
proizvodnja šećera ; nusproizvodi ; melasa ; primjena
(sugar production ; by-products ; molasses ; application)

Sažetak
Melasa je najznačajnijim nusproizvodom proizvodnje šećera iz šećerne repe ili šećerne trske, a zbog svog kemijskog sastava ima velik potencijal primjene. Dok se melasa šećerne trske već uspješno koristi i u razvoju prehrambenih proizvoda, poput konditorskih i pekarskih, melasa šećerne repe uglavnom se ne koristi u ljudskoj prehrani zbog svog specifičnog mirisa i okusa po repi. Međutim, melasa, zbog svog kemijskog sastava i, primarno, visokog sadržaja šećera, predstavlja izvrsnu sirovinu za fermentacijske procese. Tako se koristi u proizvodnji pekarskog kvasca, organskih kiselina, enzima, etanola i alkoholnih pića. Razvojem suvremenih tehnologija melasa pronalazi svoju primjenu i u proizvodnji biogoriva, što je čini vrijednim alternativnim obnovljivim izvorom energije. Nadalje, melasa se može koristiti kao hipertonična otopina u osmotskoj dehidrataciji voća, povrća, ribe i mesa zbog visokog udjela suhe tvari. Osim saharoze, melasa u svom kemijskom sastavu sadrži i nesaharozne komponente, poput organskih spojeva s dušikom i bez dušika, anorganskih spojeva i vitamina. Posljednjih godina razvijene su različite tehnike izolacije betaina koji se, radi povoljnog učinka na ljudsko zdravlje, primjenjuje u različitim prehrambenim proizvodima ili kao dodatak prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Sundać, Laura; Lončarić, Ante; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago
Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 115-137
Jozinović, A., Babić, J., Ačkar, Đ., Sundać, L., Lončarić, A., Miličević, B. & Šubarić, D. (2022) Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 115-137.
@inbook{inbook, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Sunda\'{c}, Laura and Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2022}, pages = {115-137}, keywords = {proizvodnja \v{s}e\'{c}era, nusproizvodi, melasa, primjena}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje \v{s}e\'{c}era}, keyword = {proizvodnja \v{s}e\'{c}era, nusproizvodi, melasa, primjena}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Sunda\'{c}, Laura and Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2022}, pages = {115-137}, keywords = {sugar production, by-products, molasses, application}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {The potential of molasses application as a valuable by-product from sugar production}, keyword = {sugar production, by-products, molasses, application}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font