Pregled bibliografske jedinice broj: 1232292
Tehnološke inovacije i novi pristupi u preradi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
Tehnološke inovacije i novi pristupi u preradi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda // Poljoprivreda budućnosti Karlovačke županije - Stručni skup na temu klimatskih prilagodbi, digitalizacije i inovacija te održivosti u sektoru poljoprivrede
Karlovac, Hrvatska, 2022. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 1232292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološke inovacije i novi pristupi u preradi
poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
(Technological innovations and new approaches in the
processing of agricultural products)
Autori
Galić, Ante ; Kovačev, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Poljoprivreda budućnosti Karlovačke županije - Stručni skup na temu klimatskih prilagodbi, digitalizacije i inovacija te održivosti u sektoru poljoprivrede
Mjesto i datum
Karlovac, Hrvatska, 04.11.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
poljoprivreda, nove tehnologije, digitalizacija, automatizacija, robotizacija, prerada
(agriculture, new technologies, digitization, automation, robotization, processing)
Sažetak
Pogoni za preradu i doradu poljoprivredno prehrambenih proizvoda već su dugi niz godina zanimljiv poligon za primjenu novih pristupa i tehnoloških inovacija iz područja automatizacije i informacijskih tehnologija (IT). Ta činjenica proizlazi iz same prirode poslovno-tehnološkog procesa takvih proizvodnih sustava. Digitalizacija, automatizacija i robotizacija predstavljaju novu paradigmu proizvodnje i prerade poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Zbog složenosti i specifičnosti navedenih procesa uvođenje novih tehnologija je kompleksno te zahtijeva temeljit i sustavan pristup od samog početka, odnosno od odabira strojeva, alata i opreme, prikupljanja i obrade podataka, transporta, skladištenja pa sve do isporuke potrošaču. Bez podataka o kvalitativnom i kvantitativnom stanju proizvoda (sirovina), podataka o preradi, skladištenju i transportu nema dobrog, kvalitativnog krajnjeg proizvoda. Tehnologije poput senzora, komunikacijskih mreža, umjetne inteligencije, blockchaina, Interneta stvari, 5G mreže, robotike i naprednih strojeva već poboljšavaju pristup informacijama i tržištima, povećavaju proizvodnju i produktivnost, usmjeravaju opskrbne lance i smanjuju operativne troškove. Korištenje ovih tehnologija omogućilo je da se u samo nekoliko klikova dobije pregled cjelokupnog poslovanja, tako da se odluke više ne donose isključivo na temelju iskustva i tradicije, već u stvarnom vremenu na temelju analiziranih podataka. Tako uz korištenje suvremenih tehnologija poljoprivrednici imaju priliku modernizirati cijeli niz poslovnih procesa. Stoga je jedan od ključnih ciljeva poljoprivredne politike povećani fokus na promicanje znanja, inovativnosti i usvajanja novih tehnologija i pristupa među svim dionicima u proizvodnji i preradi poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Također je važno spomenuti da digitalizacija, a posebno automatizacija ili robotizacija zahtijevaju visoka ulaganja, što u konačnici predstavlja financijski teret po jedinici proizvoda. Stoga je važno pronaći optimalnu razinu opremljenosti automatiziranim i/ili robotiziranim sustavima, u smislu količine, kvalitete i cijene konačnog proizvoda. Sveukupno gledajući, tehnološke inovacije i novi pristupi mogu modernizirati poljoprivredni sektor, potaknuti poduzetničke inovacije i stvoriti nove poslovne prilike. Gospodarska opravdanost ulaganja u tehničku opremljenost sustava očituje se u povećanju proizvodnosti, kakvoće proizvoda, efikasnosti, bržoj reakciji na zahtjeve tržišta, optimalnoj potrošnji energije i sirovina, podizanju tehnološke i poslovne discipline, brzom i potpunom pregledu i nadzoru poslovanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb