Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232250

Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira


Zmaić, Valentina
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1232250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira
(Isolation and Characterization of Starch from Different Potato Varieties)

Autori
Zmaić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
42

Mentor
Jozinović, Antun

Neposredni voditelj
Kovač, Mario

Ključne riječi
škrob ; krumpir ; izolacija ; karakterizacija
(starch ; potato ; isolation ; characterization)

Sažetak
U ovom diplomskom radu provedena je izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira. Najprije je uzorcima krumpira određen osnovni kemijski sastav, a zatim se u laboratorijskim uvjetima napravila izolacija. Izolirani škrobovi su osušeni, a zatim usitnjeni i prosijani kroz sito otvora 400 μm. Dobivenim uzorcima određeno je sljedeće: osnovni kemijski sastav, boja, termofizikalna svojstva, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti. Rezultati su pokazali da je najmanji sadržaj škroba imala sorta krumpira SL 13-25, a najveći sadržaj škroba sorta Stilleto. Sadržaj proteina, masti, pepela i sirovih vlakana je relativno nizak, što ukazuje na visoku čistoću svih izoliranih škrobova. Vrijednosti L* parametra za sve škrobove su blizu 100, što označava jako bijelu boju, a razlike između tih vrijednosti su male, pa je i razlika u boji škrobova teško uočljiva. Prijelazne temperature i entalpije retrogradacije su niže u odnosu na temperature i entalpije želatinizacije. Povišenjem temperature raste kapacitet bubrenja kao i indeks topljivosti kod svih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Izolacija i karakterizacija škroba iz krumpira proizvedenog na području Osječko-baranjske županije (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zmaić, Valentina
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zmaić, V. (2022) 'Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zmai\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {42}, keywords = {\v{s}krob, krumpir, izolacija, karakterizacija}, title = {Izolacija i karakterizacija \v{s}kroba iz razli\v{c}itih sorti krumpira}, keyword = {\v{s}krob, krumpir, izolacija, karakterizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zmai\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {42}, keywords = {starch, potato, isolation, characterization}, title = {Isolation and Characterization of Starch from Different Potato Varieties}, keyword = {starch, potato, isolation, characterization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font