Pregled bibliografske jedinice broj: 1232250
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1232250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih
sorti krumpira
(Isolation and Characterization of Starch from
Different Potato Varieties)
Autori
Zmaić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
42
Mentor
Jozinović, Antun
Neposredni voditelj
Kovač, Mario
Ključne riječi
škrob ; krumpir ; izolacija ; karakterizacija
(starch ; potato ; isolation ; characterization)
Sažetak
U ovom diplomskom radu provedena je izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti krumpira. Najprije je uzorcima krumpira određen osnovni kemijski sastav, a zatim se u laboratorijskim uvjetima napravila izolacija. Izolirani škrobovi su osušeni, a zatim usitnjeni i prosijani kroz sito otvora 400 μm. Dobivenim uzorcima određeno je sljedeće: osnovni kemijski sastav, boja, termofizikalna svojstva, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti. Rezultati su pokazali da je najmanji sadržaj škroba imala sorta krumpira SL 13-25, a najveći sadržaj škroba sorta Stilleto. Sadržaj proteina, masti, pepela i sirovih vlakana je relativno nizak, što ukazuje na visoku čistoću svih izoliranih škrobova. Vrijednosti L* parametra za sve škrobove su blizu 100, što označava jako bijelu boju, a razlike između tih vrijednosti su male, pa je i razlika u boji škrobova teško uočljiva. Prijelazne temperature i entalpije retrogradacije su niže u odnosu na temperature i entalpije želatinizacije. Povišenjem temperature raste kapacitet bubrenja kao i indeks topljivosti kod svih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
LiPS-Županija OSJEČKO-BARANJSKA-- - Izolacija i karakterizacija škroba iz krumpira proizvedenog na području Osječko-baranjske županije (Jozinović, Antun, LiPS - Javni poziv za dodjelu potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antun Jozinović
(mentor)