Pregled bibliografske jedinice broj: 123159
Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke
Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 123159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke
(Influence of Air Flow Speed on Kinetic of Convection Drying)
Autori
Damjanović, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2002
Stranica
51
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
brzina strujanja zraka; konvekcijsko sušenja; jabuka; rehidratacija; eksponencijalni model sušenja
(air flow speed; convection drying; apple; rehydratation; exponential drying model)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati kako brzina strujanja zraka (0.64, 1.00, 1.50, 2.00, 2.50, 2.75 m/s) utječe na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke sorte Jonagold. Sušenje je provedeno u tunelskom konvekcijskom sušioniku "Tray Drier" pri temperaturi 60 °C i na uzorcima dimenzija 20x20x5 mm. Tijekom provedbe sušenja mjerila se temperatura uzoraka te relativna vlažnost i temperatura zraka kojim se provodilo sušenje. Kakvoća osušenih uzoraka praćena je kroz njihovu rehidrataciju. Za obradu podataka je korišten eksponencijalni model sušenja. Pokazalo se da se eksponencijalni model dobro slaže s eksperimentalnim podacima. Povećanjem brzine strujanja zraka povećava se i srednji koeficijent prijelaza topline (alpha), što dovodi do većeg zagrijavanja uzoraka, a time i povećanja brzina sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA