Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1230268

Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice


Nemet, Damir
Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1230268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice
(Biological effects of capsaicin from chilli pepper)

Autori
Nemet, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
24.02

Godina
2022

Stranica
49

Mentor
Radić, Kristina

Ključne riječi
kapsaicin, karcinom, bol, artritis, čili papričica, gubitak tjelesne mase, zdravlje probavnog sustava
(capsaicin, cancer, pain, arthritis, gastrointestional health, chili pepper, weight loss)

Sažetak
Kapsaicin je aktivna sastavnica ljute papričice (rod Capsicum, Solanaceae) s analgetskim svojstvima. Od svog otkrića, koristi se kao homeopatski lijek za liječenje boli. Sustavni pregledi znanstvene literature potvrđuju da je kapsaicin koristan u liječenju različitih kroničnih bolnih stanja. Novija istraživanja ukazuju na velik potencijal kapsaicina za sistemsko liječenje brojnih drugih bolesti i stanja, kao što su pretilost, dijabetes ili metabolički sindrom no još uvijek nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi opravdali njegovu upotrebu. No, pripravci s kapsaicinom se često koriste iako je potrebno provesti više kliničkih studija za procjenjivanje učinaka ali i mogućih nuspojava korištenja kapsaicina za pojedine indikacije. Ovaj rad doprinosi razumijevanju mehanizma djelovanja, indikacija i potencijalnih štetnih učinaka kapsaicina što u konačnici olakšava utvrđivanje prikladnosti pripravaka s kapsaicinom u ljekarničkoj praksi. Zaključak rada je da je upotreba proizvoda s kapsaicinom opravdana u prevenciji bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom masom te terapiji boli dok još uvijek nema dovoljno dokaza za upotrebu kapsaicina kao protutumorskog agensa i u liječenju bolesti probavnog sustava. Također, prilikom savjetovanja pacijenata o preparatima s kapsaicinom, nužno je upozoriti pacijenta na klinički značajne nuspojave te na ostala ograničenja primjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Radić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nemet, Damir
Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Nemet, D. (2022) 'Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nemet, Damir}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {kapsaicin, karcinom, bol, artritis, \v{c}ili papri\v{c}ica, gubitak tjelesne mase, zdravlje probavnog sustava}, title = {Biolo\v{s}ki u\v{c}inci kapsaicina iz \v{c}ili papri\v{c}ice}, keyword = {kapsaicin, karcinom, bol, artritis, \v{c}ili papri\v{c}ica, gubitak tjelesne mase, zdravlje probavnog sustava}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nemet, Damir}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {capsaicin, cancer, pain, arthritis, gastrointestional health, chili pepper, weight loss}, title = {Biological effects of capsaicin from chilli pepper}, keyword = {capsaicin, cancer, pain, arthritis, gastrointestional health, chili pepper, weight loss}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font