Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1230034

Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka


Stjepanović, Marija; Budžaki, Sandra; Velić, Natalija; Ostojčić, Marta; Šereš, Zita; Maravić, Nikola; Brekalo, Mirna; Strelec, Ivica
Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 349-363


CROSBI ID: 1230034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka
(Valorization and characterization of brown onion waste biomass)

Autori
Stjepanović, Marija ; Budžaki, Sandra ; Velić, Natalija ; Ostojčić, Marta ; Šereš, Zita ; Maravić, Nikola ; Brekalo, Mirna ; Strelec, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
349-363

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
luk ; otpadna biomasa ; bioaktivne komponente ; funkcionalna hrana ; bioenergija
(onion ; waste biomass ; bioactive components ; functional food ; bioenergy)

Sažetak
Luk (Allium cepa L.) najviše je uzgajanom povrtnom biljkom te namirnicom koja se najčešće konzumira. Proizvodi od luka predstavljaju značajan izvor fitokemikalija i prirodnih antioksidanasa, a njihova primjena u proizvodnji funkcionalne hrane obećava. Sva ta svojstva luk ima zahvaljujući različitim spojevima kao što su flavonoidi, alk(en)il cistein sulfoksidi, fruktooligosaharidi i prehrambena vlakna. Zanimanje za biomasu, kao obnovljivi izvor za proizvodnju biokemikalija i biogoriva, znatno se povećalo tijekom posljednjih desetljeća. Međutim, količina biomase koja se može upotrijebiti u neprehrambene svrhe ograničena je i njena uporaba konkurira u proizvodnji i opskrbi hranom. Korištenje biomase za proizvodnju energije ima ekonomske i ekološke prednosti jer je široko dostupna, obnovljiva, CO2 neutralna i jednostavna za skladištenje i prijevoz. S druge strane, uporaba otpadne biomase crvenog luka u proizvodnji hrane još je u povojima, no, usprkos tomu, rezultati znanstvenih istraživanja obećavajući su, posebice kada je riječ o novim proizvodima s poboljšanim antioksidativnim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Stjepanović, Marija; Budžaki, Sandra; Velić, Natalija; Ostojčić, Marta; Šereš, Zita; Maravić, Nikola; Brekalo, Mirna; Strelec, Ivica
Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 349-363
Stjepanović, M., Budžaki, S., Velić, N., Ostojčić, M., Šereš, Z., Maravić, N., Brekalo, M. & Strelec, I. (2022) Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 349-363.
@inbook{inbook, author = {Stjepanovi\'{c}, Marija and Bud\v{z}aki, Sandra and Veli\'{c}, Natalija and Ostoj\v{c}i\'{c}, Marta and \v{S}ere\v{s}, Zita and Maravi\'{c}, Nikola and Brekalo, Mirna and Strelec, Ivica}, year = {2022}, pages = {349-363}, keywords = {luk, otpadna biomasa, bioaktivne komponente, funkcionalna hrana, bioenergija}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka}, keyword = {luk, otpadna biomasa, bioaktivne komponente, funkcionalna hrana, bioenergija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Stjepanovi\'{c}, Marija and Bud\v{z}aki, Sandra and Veli\'{c}, Natalija and Ostoj\v{c}i\'{c}, Marta and \v{S}ere\v{s}, Zita and Maravi\'{c}, Nikola and Brekalo, Mirna and Strelec, Ivica}, year = {2022}, pages = {349-363}, keywords = {onion, waste biomass, bioactive components, functional food, bioenergy}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Valorization and characterization of brown onion waste biomass}, keyword = {onion, waste biomass, bioactive components, functional food, bioenergy}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font