Pregled bibliografske jedinice broj: 1230034
Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka
Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 349-363
CROSBI ID: 1230034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase
crvenog luka
(Valorization and characterization of brown onion
waste biomass)
Autori
Stjepanović, Marija ; Budžaki, Sandra ; Velić, Natalija ; Ostojčić, Marta ; Šereš, Zita ; Maravić, Nikola ; Brekalo, Mirna ; Strelec, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
349-363
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
luk ; otpadna biomasa ; bioaktivne komponente ; funkcionalna hrana ; bioenergija
(onion ; waste biomass ; bioactive components ; functional food ; bioenergy)
Sažetak
Luk (Allium cepa L.) najviše je uzgajanom povrtnom biljkom te namirnicom koja se najčešće konzumira. Proizvodi od luka predstavljaju značajan izvor fitokemikalija i prirodnih antioksidanasa, a njihova primjena u proizvodnji funkcionalne hrane obećava. Sva ta svojstva luk ima zahvaljujući različitim spojevima kao što su flavonoidi, alk(en)il cistein sulfoksidi, fruktooligosaharidi i prehrambena vlakna. Zanimanje za biomasu, kao obnovljivi izvor za proizvodnju biokemikalija i biogoriva, znatno se povećalo tijekom posljednjih desetljeća. Međutim, količina biomase koja se može upotrijebiti u neprehrambene svrhe ograničena je i njena uporaba konkurira u proizvodnji i opskrbi hranom. Korištenje biomase za proizvodnju energije ima ekonomske i ekološke prednosti jer je široko dostupna, obnovljiva, CO2 neutralna i jednostavna za skladištenje i prijevoz. S druge strane, uporaba otpadne biomase crvenog luka u proizvodnji hrane još je u povojima, no, usprkos tomu, rezultati znanstvenih istraživanja obećavajući su, posebice kada je riječ o novim proizvodima s poboljšanim antioksidativnim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Natalija Velić
(autor)
Sandra Budžaki
(autor)
Mirna Brekalo
(autor)
Ivica Strelec
(autor)
Marta Ostojčić
(autor)
Marija Stjepanović
(autor)