Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1230032

Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena


Maravić, Nikola; Šoronja-Simović, Dragana; Pajin, Biljana; Budžaki, Sandra; Strelec, Ivica; Fišteš, Aleksandar; Velić, Natalija; Šurlan, Jelena; Šereš, Zita
Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 139-158


CROSBI ID: 1230032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena
(Production of sugar beet pectin and its application)

Autori
Maravić, Nikola ; Šoronja-Simović, Dragana ; Pajin, Biljana ; Budžaki, Sandra ; Strelec, Ivica ; Fišteš, Aleksandar ; Velić, Natalija ; Šurlan, Jelena ; Šereš, Zita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
139-158

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
polisaharidi ; šećerna repa ; pektin šećerne repe ; proizvodnja pektina
(polysaccharides ; sugar beet ; sugar beet pectin ; pectin production)

Sažetak
Jednim od nusproizvoda tehnologije šećera suhi su izluženi rezanci šećerne repe koji su primjenu našli i u proizvodnji pektina. Pektin šećerne repe, zahvaljujući svojim karakteristikama i dostupnosti, ima velik potencijal primjene. Predstavlja relativno novu komponentu koja se koristi u formulaciji različitih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda. Za razliku od pektina podrijetlom iz drugih izvora voća i povrća, čija je uloga, prije svega, želiranje prehrambenih proizvoda, pektin šećerne repe (zbog svoje strukture) ne posjeduje potrebnu sposobnost želiranja te se primjenjuje u izradi emulzija, visokoviskoznih otopina, kao punjenje itd. Karakteristike tog hidrokoloida proizlaze iz njegovih strukturalnih osobina na koje utječe način dobivanja, izolacije i pročišćavanja u procesu proizvodnje. Radi boljeg poznavanja pektina šećerne repe, kao novije sirovine u proizvodnji prehrambenih proizvoda, u ovom poglavlju prikazan je pregled njegovog procesa proizvodnje i primjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (autor)

Avatar Url Natalija Velić (autor)

Avatar Url Sandra Budžaki (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maravić, Nikola; Šoronja-Simović, Dragana; Pajin, Biljana; Budžaki, Sandra; Strelec, Ivica; Fišteš, Aleksandar; Velić, Natalija; Šurlan, Jelena; Šereš, Zita
Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 139-158
Maravić, N., Šoronja-Simović, D., Pajin, B., Budžaki, S., Strelec, I., Fišteš, A., Velić, N., Šurlan, J. & Šereš, Z. (2022) Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 139-158.
@inbook{inbook, author = {Maravi\'{c}, Nikola and \v{S}oronja-Simovi\'{c}, Dragana and Pajin, Biljana and Bud\v{z}aki, Sandra and Strelec, Ivica and Fi\v{s}te\v{s}, Aleksandar and Veli\'{c}, Natalija and \v{S}urlan, Jelena and \v{S}ere\v{s}, Zita}, year = {2022}, pages = {139-158}, keywords = {polisaharidi, \v{s}e\'{c}erna repa, pektin \v{s}e\'{c}erne repe, proizvodnja pektina}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Proizvodnja pektina \v{s}e\'{c}erne repe i njegova primjena}, keyword = {polisaharidi, \v{s}e\'{c}erna repa, pektin \v{s}e\'{c}erne repe, proizvodnja pektina}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Maravi\'{c}, Nikola and \v{S}oronja-Simovi\'{c}, Dragana and Pajin, Biljana and Bud\v{z}aki, Sandra and Strelec, Ivica and Fi\v{s}te\v{s}, Aleksandar and Veli\'{c}, Natalija and \v{S}urlan, Jelena and \v{S}ere\v{s}, Zita}, year = {2022}, pages = {139-158}, keywords = {polysaccharides, sugar beet, sugar beet pectin, pectin production}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Production of sugar beet pectin and its application}, keyword = {polysaccharides, sugar beet, sugar beet pectin, pectin production}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font