Pregled bibliografske jedinice broj: 1230032
Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena
Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 139-158
CROSBI ID: 1230032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena
(Production of sugar beet pectin and its application)
Autori
Maravić, Nikola ; Šoronja-Simović, Dragana ; Pajin, Biljana ; Budžaki, Sandra ; Strelec, Ivica ; Fišteš, Aleksandar ; Velić, Natalija ; Šurlan, Jelena ; Šereš, Zita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
139-158
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
polisaharidi ; šećerna repa ; pektin šećerne repe ; proizvodnja pektina
(polysaccharides ; sugar beet ; sugar beet pectin ; pectin production)
Sažetak
Jednim od nusproizvoda tehnologije šećera suhi su izluženi rezanci šećerne repe koji su primjenu našli i u proizvodnji pektina. Pektin šećerne repe, zahvaljujući svojim karakteristikama i dostupnosti, ima velik potencijal primjene. Predstavlja relativno novu komponentu koja se koristi u formulaciji različitih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda. Za razliku od pektina podrijetlom iz drugih izvora voća i povrća, čija je uloga, prije svega, želiranje prehrambenih proizvoda, pektin šećerne repe (zbog svoje strukture) ne posjeduje potrebnu sposobnost želiranja te se primjenjuje u izradi emulzija, visokoviskoznih otopina, kao punjenje itd. Karakteristike tog hidrokoloida proizlaze iz njegovih strukturalnih osobina na koje utječe način dobivanja, izolacije i pročišćavanja u procesu proizvodnje. Radi boljeg poznavanja pektina šećerne repe, kao novije sirovine u proizvodnji prehrambenih proizvoda, u ovom poglavlju prikazan je pregled njegovog procesa proizvodnje i primjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek