Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 122994

Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete kašastog koktela marelice


Pavlaković, Valentina
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete kašastog koktela marelice, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 122994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete kašastog koktela marelice
(Influence of adding of the apple and pumpkin on the quality parameters of apricot pulp cocktail)

Autori
Pavlaković, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2002

Stranica
75

Mentor
Pospišil, Jasna

Ključne riječi
marelica; buča; jabuka; kašasti sok; parametri kvalitete; fenolni spojevi
(apricot; pumpkin; apple; pulp juice; quality parameters; phenol compounds)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme kašastog soka marelice, kašastog koktela marelice i buče te kašastog koktela marelice, buče i jabuke u različitim omjerima na odabrane parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrijednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere, udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline te na senzorska svojstva) sokova pripremljenih u laboratorijskim uvjetima. Rezultai istraživanja su pokazali da se tijekom proizvodnje voćnih kaša ukupna kiselost i formolni broj kaša malo smanjuju, dok se kloraminska vrijednost značajnije ne mijenja. Odnos monosaharida, (glukoza/fruktoza) je u svim sokovima u skladu s preporučenim vrijednostima u RSK i AIJN tablicama (veći od 1, 1). Tijekom procesa pripreme kašastog koktela marelice s dodatkom buče dolazi do porasta pH vrijednosti, sniženja ukuone kiselosti, udjela flavonoidnih fenola i klorogenske kiseline te kloraminske vrijednosti. Također se smanjuje senzorska kvaliteta proizvoda. Tijekom procesa pripreme kašastog koktela od marelice, buče i ajbuke pH vrijednost i udio flavonoidnih fenola dodatno poraste, kloraminska vrijednost se smanjuje i poboljšavaju se senzorska svojstva soka. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja kašasti koktel marelice i buče (80:15, m/m) dobio je najslabije ocjene, jer se osjetio miris buče. Najvišu ocjenu dobio je kašasti koktel od marelice, buče i jabuke (80:5:15, m/m/m) zbog visokog udjela jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlaković, Valentina
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete kašastog koktela marelice, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Pavlaković, V. (2002) 'Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete kašastog koktela marelice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlakovi\'{c}, Valentina}, year = {2002}, pages = {75}, keywords = {marelica, bu\v{c}a, jabuka, ka\v{s}asti sok, parametri kvalitete, fenolni spojevi}, title = {Utjecaj dodatka jabuke i bu\v{c}e na parametre kvalitete ka\v{s}astog koktela marelice}, keyword = {marelica, bu\v{c}a, jabuka, ka\v{s}asti sok, parametri kvalitete, fenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlakovi\'{c}, Valentina}, year = {2002}, pages = {75}, keywords = {apricot, pumpkin, apple, pulp juice, quality parameters, phenol compounds}, title = {Influence of adding of the apple and pumpkin on the quality parameters of apricot pulp cocktail}, keyword = {apricot, pumpkin, apple, pulp juice, quality parameters, phenol compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font