Pregled bibliografske jedinice broj: 1229925
Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma
Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 285-309
CROSBI ID: 1229925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma
(High-value by-products of citrus fruit processing)
Autori
Nedić Tiban, Nela ; Bušnja, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
285-309
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
voće ; agrumi ; naranča ; otpad ; osmotska dehidratacija
(fruits ; citrus fruits ; orange ; waste ; osmotic dehydration)
Sažetak
Smanjenje otpada u procesu proizvodnje hrane predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava i postaje prioritetom, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, što potvrđuje i UN-ova Agenda 2030. Otpad od agruma, zbog svoje heterogenosti, smatra se vrijednim ekonomskim i obnovljivim izvorom za različite industrijske grane, počevši od prehrambene, kemijske, farmaceutske i kozmetičke industrije, pa sve do industrije proizvodnje goriva. Iskorištenje otpada od agruma u visokovrijednim proizvodima, kao što su, na primjer, eterična ulja i pektini, predstavlja uspješnije industrijske primjere iskorištenja nusproizvoda. Za razliku od većine drugih voćnih vrsta, otpad od kore agruma čini gotovo polovicu početne mase voća, zavisno od vrste. S obzirom na negativne utjecaje tako velike količine otpada na okoliš, ali i na bogatstvo kemijskog sastava koje agrumi posjeduju, nastoji ga se iskoristiti za dobivanje proizvoda visoke dodane vrijednosti. Otpad agruma sadrži obilje raznih polifenolnih tvari (fenolnih kiselina, flavonoida), karotenoida, prehrambenih vlakana, šećera, kiselina, eteričnih ulja, vitamina, minerala, enzima i dr. U ovom poglavlju opisane su komercijalne i nedavno razvijene napredne tehnike ponovne uporabe otpada, ekstrakcije različitih spojeva i njihove primjene u različitim područjima, kao i potencijalne prednosti nusproizvoda agruma. Prikazane su neke od mogućnosti iskorištenja kore agruma u pravcu razvoja osmotski dehidratiranih proizvoda. Primjenom inovativnih tehnika i obrada cilj je u što većoj mjeri iskoristiti visokovrijedne nusproizvode prerade agruma bogate brojnim funkcionalnim spojevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija