Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1229925

Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma


Nedić Tiban, Nela; Bušnja, Monika
Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 285-309


CROSBI ID: 1229925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma
(High-value by-products of citrus fruit processing)

Autori
Nedić Tiban, Nela ; Bušnja, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
285-309

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
voće ; agrumi ; naranča ; otpad ; osmotska dehidratacija
(fruits ; citrus fruits ; orange ; waste ; osmotic dehydration)

Sažetak
Smanjenje otpada u procesu proizvodnje hrane predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava i postaje prioritetom, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, što potvrđuje i UN-ova Agenda 2030. Otpad od agruma, zbog svoje heterogenosti, smatra se vrijednim ekonomskim i obnovljivim izvorom za različite industrijske grane, počevši od prehrambene, kemijske, farmaceutske i kozmetičke industrije, pa sve do industrije proizvodnje goriva. Iskorištenje otpada od agruma u visokovrijednim proizvodima, kao što su, na primjer, eterična ulja i pektini, predstavlja uspješnije industrijske primjere iskorištenja nusproizvoda. Za razliku od većine drugih voćnih vrsta, otpad od kore agruma čini gotovo polovicu početne mase voća, zavisno od vrste. S obzirom na negativne utjecaje tako velike količine otpada na okoliš, ali i na bogatstvo kemijskog sastava koje agrumi posjeduju, nastoji ga se iskoristiti za dobivanje proizvoda visoke dodane vrijednosti. Otpad agruma sadrži obilje raznih polifenolnih tvari (fenolnih kiselina, flavonoida), karotenoida, prehrambenih vlakana, šećera, kiselina, eteričnih ulja, vitamina, minerala, enzima i dr. U ovom poglavlju opisane su komercijalne i nedavno razvijene napredne tehnike ponovne uporabe otpada, ekstrakcije različitih spojeva i njihove primjene u različitim područjima, kao i potencijalne prednosti nusproizvoda agruma. Prikazane su neke od mogućnosti iskorištenja kore agruma u pravcu razvoja osmotski dehidratiranih proizvoda. Primjenom inovativnih tehnika i obrada cilj je u što većoj mjeri iskoristiti visokovrijedne nusproizvode prerade agruma bogate brojnim funkcionalnim spojevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nedić Tiban, Nela; Bušnja, Monika
Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 285-309
Nedić Tiban, N. & Bušnja, M. (2022) Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 285-309.
@inbook{inbook, author = {Nedi\'{c} Tiban, Nela and Bu\v{s}nja, Monika}, year = {2022}, pages = {285-309}, keywords = {vo\'{c}e, agrumi, naran\v{c}a, otpad, osmotska dehidratacija}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma}, keyword = {vo\'{c}e, agrumi, naran\v{c}a, otpad, osmotska dehidratacija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Nedi\'{c} Tiban, Nela and Bu\v{s}nja, Monika}, year = {2022}, pages = {285-309}, keywords = {fruits, citrus fruits, orange, waste, osmotic dehydration}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {High-value by-products of citrus fruit processing}, keyword = {fruits, citrus fruits, orange, waste, osmotic dehydration}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font