Pregled bibliografske jedinice broj: 1229831
Proizvodi na bazi pektinskog gela
Proizvodi na bazi pektinskog gela, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1229831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodi na bazi pektinskog gela
(Pectin-based gel products)
Autori
Rukavina, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
voće ; pektin ; gel
(fruit ; pectin ; gel)
Sažetak
Pektini su važna dijetetska vlakna koja bitno doprinose teksturi voća i povrća. U malim koncentracijama pektini povećavaju viskoznost u otopini, djeluju kao zaštitni koloidi, te stabiliziraju sustave. Pektini se, zbog sposobnosti stvaranja gela, koriste kao sredstvo za želiranje u proizvodnji voćnih želea, džemova, marmelada i sličnih proizvoda, tzv. proizvoda na bazi pektinskog gela. Ovisno o tome da li se proizvode klasični ili niskokalorični proizvodi, odnosno proizvodi snižene energetske vrijednosti treba voditi računa o više čimbenika. Da bi se ostvarilo pravilno želiranje neophodno je poznavanje kemijskog sastava voća, uvjeta potrebnih za pravilno želiranje, kao i poznavanje sastava i svojstava pektina. U radu su prikazane sirovine koje pomažu postići čvrstu „gel“ konzistenciju želiranih proizvoda, opisani su proizvodi, kao i zakonska regulativa kojoj podliježu proizvodi na bazi pektinskog gela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)