Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1229831

Proizvodi na bazi pektinskog gela


Rukavina, Martina
Proizvodi na bazi pektinskog gela, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1229831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodi na bazi pektinskog gela
(Pectin-based gel products)

Autori
Rukavina, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
voće ; pektin ; gel
(fruit ; pectin ; gel)

Sažetak
Pektini su važna dijetetska vlakna koja bitno doprinose teksturi voća i povrća. U malim koncentracijama pektini povećavaju viskoznost u otopini, djeluju kao zaštitni koloidi, te stabiliziraju sustave. Pektini se, zbog sposobnosti stvaranja gela, koriste kao sredstvo za želiranje u proizvodnji voćnih želea, džemova, marmelada i sličnih proizvoda, tzv. proizvoda na bazi pektinskog gela. Ovisno o tome da li se proizvode klasični ili niskokalorični proizvodi, odnosno proizvodi snižene energetske vrijednosti treba voditi računa o više čimbenika. Da bi se ostvarilo pravilno želiranje neophodno je poznavanje kemijskog sastava voća, uvjeta potrebnih za pravilno želiranje, kao i poznavanje sastava i svojstava pektina. U radu su prikazane sirovine koje pomažu postići čvrstu „gel“ konzistenciju želiranih proizvoda, opisani su proizvodi, kao i zakonska regulativa kojoj podliježu proizvodi na bazi pektinskog gela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Rukavina, Martina
Proizvodi na bazi pektinskog gela, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Rukavina, M. (2019) 'Proizvodi na bazi pektinskog gela', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rukavina, Martina}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {vo\'{c}e, pektin, gel}, title = {Proizvodi na bazi pektinskog gela}, keyword = {vo\'{c}e, pektin, gel}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rukavina, Martina}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {fruit, pectin, gel}, title = {Pectin-based gel products}, keyword = {fruit, pectin, gel}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font