Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1229823

Uloga enzima u preradi voća i povrća


Galušić, Katarina
Uloga enzima u preradi voća i povrća, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1229823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga enzima u preradi voća i povrća
(Role of enzymes in fruit and vegetable processing)

Autori
Galušić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
28

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
enzimi ; voće ; povrće ; prerada voća i povrća
(enzymes ; fruits ; vegetables ; fruit and vegetable processing)

Sažetak
U voću i povrću enzimi su prisutni kao autohtoni ili nativni (prisutni u stanicama voća i povrća) i mikrobni enzimi (nalaze se na površini sirovina). Enzimi sudjeluju u procesima metabolizma svježeg voća i povrća, ali vrlo je važno i njihovo poželjno i nepoželjno djelovanje tijekom prerade voća i povrća. Njihova uloga usmjerena je ponajprije na povećanje iskorištenja na sirovini, kao i postizanje određenih svojstava proizvoda. U radu je opisano podrijetlo i uloga enzima, te njihov utjecaj na parametre kvalitete proizvoda, kao što su boja, aroma i tekstura proizvoda. Također je obuhvaćen pregled utjecaja tzv. novih tehnologija na inaktivaciju enzima u voću i povrću. Navedena je i primjena komercijalnih enzima, koja je neophodna u nekim tehnologijama prerade voća i povrća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Galušić, Katarina
Uloga enzima u preradi voća i povrća, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Galušić, K. (2020) 'Uloga enzima u preradi voća i povrća', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Galu\v{s}i\'{c}, Katarina}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {enzimi, vo\'{c}e, povr\'{c}e, prerada vo\'{c}a i povr\'{c}a}, title = {Uloga enzima u preradi vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {enzimi, vo\'{c}e, povr\'{c}e, prerada vo\'{c}a i povr\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Galu\v{s}i\'{c}, Katarina}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {enzymes, fruits, vegetables, fruit and vegetable processing}, title = {Role of enzymes in fruit and vegetable processing}, keyword = {enzymes, fruits, vegetables, fruit and vegetable processing}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font