Pregled bibliografske jedinice broj: 1229823
Uloga enzima u preradi voća i povrća
Uloga enzima u preradi voća i povrća, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1229823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga enzima u preradi voća i povrća
(Role of enzymes in fruit and vegetable processing)
Autori
Galušić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
28
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
enzimi ; voće ; povrće ; prerada voća i povrća
(enzymes ; fruits ; vegetables ; fruit and vegetable processing)
Sažetak
U voću i povrću enzimi su prisutni kao autohtoni ili nativni (prisutni u stanicama voća i povrća) i mikrobni enzimi (nalaze se na površini sirovina). Enzimi sudjeluju u procesima metabolizma svježeg voća i povrća, ali vrlo je važno i njihovo poželjno i nepoželjno djelovanje tijekom prerade voća i povrća. Njihova uloga usmjerena je ponajprije na povećanje iskorištenja na sirovini, kao i postizanje određenih svojstava proizvoda. U radu je opisano podrijetlo i uloga enzima, te njihov utjecaj na parametre kvalitete proizvoda, kao što su boja, aroma i tekstura proizvoda. Također je obuhvaćen pregled utjecaja tzv. novih tehnologija na inaktivaciju enzima u voću i povrću. Navedena je i primjena komercijalnih enzima, koja je neophodna u nekim tehnologijama prerade voća i povrća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)