Pregled bibliografske jedinice broj: 1229822
Fizikalno-kemijski sastav i antioksidativna aktivnost plodova i kaše šipka (Rosa canina L.)
Fizikalno-kemijski sastav i antioksidativna aktivnost plodova i kaše šipka (Rosa canina L.), 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1229822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijski sastav i antioksidativna
aktivnost plodova i kaše šipka (Rosa canina L.)
(Physico-chemical composition and antioxidative
activity of rose hip fruits and puree (Rosa canina
L.))
Autori
Brkić, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
šipak ; fizikalno-kemijski sastav ; antioksidativna aktivnost
(rose hip ; physico-chemical composition ; antioxidative activity)
Sažetak
U radu su provedena pomološka mjerenja ploda šipka, determiniranje boje (L*a*b* sustav), te fizikalno-kemijski parametri u pojedinim dijelovima (mesnato usplođe i sjemenke) šipka: ukupna i topljiva suha tvar, udio reducirajućih i ukupnih šećera, ukupne kiseline, te pH vrijednost. Također je određen sadržaj važnih fitokemikalija kao što su askorbinska kiselina, polifenolni spojevi, te je ispitana antioksidacijska aktivnost u pojedinim dijelovima ploda. Pripravljena je pasirana kaša šipka kako bi se ispitali eventualni gubici pojedinih komponenti, kao i antioksidativna aktivnost kaše. Najviše vrijednosti ukupnih fenola zabilježene su u cijelom plodu, odnosno pulpi šipka, a najmanje u sjemenkama. Kod ABTS metode dobiveni su nešto viši rezultati antioksidativne aktivnosti u odnosu na DPPH metodu (osim u uzorcima sjemenki). Sadržaj askorbinske kiseline u pasiranoj kaši smanjen je za 30 %, polifenolnih tvari za 20 %, dok je antioksidativna aktivnost bila niža za 16-20 % u odnosu na svježu pulpu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)