Pregled bibliografske jedinice broj: 1229818
Minimalno procesirani proizvodi od krušaka
Minimalno procesirani proizvodi od krušaka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1229818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Minimalno procesirani proizvodi od krušaka
(Minimally processed pear products)
Autori
Tisai, Patricia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
31
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
minimalno procesirani proizvodi ; kruške ; enzimsko posmeđivanje ; polifenoloksidaza
(minimally processed products ; pears ; enzymatic browning ; polyphenol oxidase)
Sažetak
Budući da se dugotrajnom termičkom obradom voća i povrća bitno mijenjaju prehrambena vrijednost i organoleptička svojstva proizvoda, sve se više primjenjuju postupci minimalnog procesiranja. Danas industrija minimalno procesiranog voća i povrća ima brži rast od svih ostalih segmenata prerade voća i povrća, te se širi na nova tržišta diljem svijeta. Zbog sve većeg interesa potrošača za gotovim, već pripremljenim, tzv. „ready to use“, „ready to eat“ proizvodima, na tržištu je prisutan veliki izbor proizvoda od voća i povrća, ponajviše gotovih salata, svježih i rezanih plodova voća i povrća. Prerada kruške u minimalno procesirane proizvode predstavlja poseban izazov, kako zbog sklonosti kruške enzimskom posmeđivanju i omekšavanju tkiva tijekom skladištenja, tako i zbog mikrobiološkog kvarenja. U radu će biti opisani minimalno procesirani proizvodi od krušaka kao što su tzv. „fresh-cut“ proizvodi, salate, sokovi i dr., sredstva koja se koriste tijekom procesiranja, te značaj pojedinih čimbenika koji utječu na kvalitetu prerađevina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)