Pregled bibliografske jedinice broj: 1229817
Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje
Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1229817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje
(Compositional characteristics of sour cherry and
sour cherry juices)
Autori
Porić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
30
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
višnja ; bioaktivne komponente ; sok od višnje
(sour cherry ; bioactive components ; sour cherry juice)
Sažetak
Vrijednost višnje ogleda se u bogatom kemijskom i nutritivnom sastavu, zbog čega je prisutan i sve veći interes za iskorištavanje njezinih bioaktivnih komponenti. Sorte višnje odlikuju se različitim karakteristikama, te prilagođenosti određenom podneblju, a najcjenjenija je autohtona sorta Maraska. U Hrvatskoj se višnja uzgaja uglavnom u kontinentalnom i sredozemnom dijelu, odnosno u Dalmaciji. Plod višnje ima veliku tehnološku vrijednost, te se koristi kao sirovina za industrijsku proizvodnju sokova, kompota, džemova, kandiranih, smrznutih i dehidratiranih proizvoda. U radu će biti opisana fizikalno- kemijska, biološka, funkcionalna i tehnološka svojstva višnje, značaj pojedinih sortimenata, te sokovi kao proizvodi njezine prerade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)