Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 122960

Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja


Ivanović, Helena
Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 122960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja
(Influence of Drying Temperature and Sample Size on Drying Kinetic of Apple)

Autori
Ivanović, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2002

Stranica
48

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
infracrveno sušenje; halogeno sušenje; temperatura sušenja; veličine uzoraka; rehidratacija; mrkva
(infrared drying; halogen drying; drying temperature; sample size; rehydratation; carrot)

Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku infracrvenog sušenja mrkve. Eksperimenti su provedeni na halogenom termogravimetru HR-73 (Mettler Toledo) pri temperaturama sušenja od 50 do 100 °C na uzorcima mrkve izrezanim u komadiće različite veličine (12x12x3 mm, 12x12x6 mm, 12x12x8 mm , 12x12x10 mm). Tijekom sušenja mjerena je temperatura sušenih uzoraka, a nakon sušenja provedena je rehidratacija osušenih uzoraka. Za proračun kinetike sušenja korišten je eksponencijalni matematički model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim rezultatima te je omogućio konstruiranje krivulja sušenja. Rezultati su pokazali da s povišenjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka raste brzina sušenja, a vrijeme sušenja se skraćuje. Pokazalo se da se povećanjem temperature sušenja smanjuje rehidratacijska sposobnost osušenih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113005

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanović, Helena
Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Ivanović, H. (2002) 'Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivanovi\'{c}, Helena}, year = {2002}, pages = {48}, keywords = {infracrveno su\v{s}enje, halogeno su\v{s}enje, temperatura su\v{s}enja, veli\v{c}ine uzoraka, rehidratacija, mrkva}, title = {Utjecaj temperature su\v{s}enja i veli\v{c}ine uzoraka na kinetiku su\v{s}enja}, keyword = {infracrveno su\v{s}enje, halogeno su\v{s}enje, temperatura su\v{s}enja, veli\v{c}ine uzoraka, rehidratacija, mrkva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivanovi\'{c}, Helena}, year = {2002}, pages = {48}, keywords = {infrared drying, halogen drying, drying temperature, sample size, rehydratation, carrot}, title = {Influence of Drying Temperature and Sample Size on Drying Kinetic of Apple}, keyword = {infrared drying, halogen drying, drying temperature, sample size, rehydratation, carrot}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font