Pregled bibliografske jedinice broj: 122960
Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja
Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 122960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja
(Influence of Drying Temperature and Sample Size on Drying Kinetic of Apple)
Autori
Ivanović, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2002
Stranica
48
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
infracrveno sušenje; halogeno sušenje; temperatura sušenja; veličine uzoraka; rehidratacija; mrkva
(infrared drying; halogen drying; drying temperature; sample size; rehydratation; carrot)
Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku infracrvenog sušenja mrkve. Eksperimenti su provedeni na halogenom termogravimetru HR-73 (Mettler Toledo) pri temperaturama sušenja od 50 do 100 °C na uzorcima mrkve izrezanim u komadiće različite veličine (12x12x3 mm, 12x12x6 mm, 12x12x8 mm , 12x12x10 mm). Tijekom sušenja mjerena je temperatura sušenih uzoraka, a nakon sušenja provedena je rehidratacija osušenih uzoraka. Za proračun kinetike sušenja korišten je eksponencijalni matematički model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim rezultatima te je omogućio konstruiranje krivulja sušenja. Rezultati su pokazali da s povišenjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka raste brzina sušenja, a vrijeme sušenja se skraćuje. Pokazalo se da se povećanjem temperature sušenja smanjuje rehidratacijska sposobnost osušenih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA