Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1229550

Utjecaj načina zamrzavanja i vremena skladištenja na fizikalno-kemijska, testuralna i termofizička svojstva graška


Jurić, Ivona
Utjecaj načina zamrzavanja i vremena skladištenja na fizikalno-kemijska, testuralna i termofizička svojstva graška, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1229550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina zamrzavanja i vremena skladištenja na fizikalno-kemijska, testuralna i termofizička svojstva graška
(Influence of the freezing method and storage time on physico-chemical, textural and thermophysical properties of peas)

Autori
Jurić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.12

Godina
2020

Stranica
60

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
grašak ; zamrzavanje ; skladištenje ; svojstva
(peas ; freezing ; storage ; properties)

Sažetak
Poznavanje svojstava hrane nužno je za definiranje parametara procesa zamrzavanja, kao i određivanje uvjeta skladištenja smrznutih proizvoda. U radu je ispitan utjecaj načina zamrzavanja (zamrzavanjem u tekućem dušiku i klasičnom zamrzivaču) na fizikalno-kemijske parametre: suha tvar, pH, udio reducirajućih i ukupnih šećera, askorbinska kiselina, ukupni fenoli, te boju, teksturalna i termofizička svojstva graška različitih kalibara (7-9 mm i >9 mm). Također je ispitan utjecaj blanširanja, kao i promjene tijekom skladištenja smrznutog graška (jedan i šest mjeseci pri temperaturi -18 °C). Najviši sadržaj askorbinske kiseline tijekom i nakon 6 mjeseci skladištenja zabilježen je u uzorcima neblanširanog graška manjeg kalibra. Zamrzavanjem u tekućem dušiku u najvećoj mjeri je očuvana izvorna kvaliteta graška, a najbolje rezultate s obzirom na parametre boje i teksture nakon skladištenja imali su uzorci blanširanog graška. Najveće promjene s obzirom na ispitivane parametre pokazali su uzorci graška zamrznuti u zamrzivaču nakon šest mjeseci skladištenja. Termička analiza uzoraka pokazala je više temperature taljenja (odmrzavanja) u blanširanim uzorcima graška.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Avatar Url Ivona Jurić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jurić, Ivona
Utjecaj načina zamrzavanja i vremena skladištenja na fizikalno-kemijska, testuralna i termofizička svojstva graška, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jurić, I. (2020) 'Utjecaj načina zamrzavanja i vremena skladištenja na fizikalno-kemijska, testuralna i termofizička svojstva graška', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Ivona}, year = {2020}, pages = {60}, keywords = {gra\v{s}ak, zamrzavanje, skladi\v{s}tenje, svojstva}, title = {Utjecaj na\v{c}ina zamrzavanja i vremena skladi\v{s}tenja na fizikalno-kemijska, testuralna i termofizi\v{c}ka svojstva gra\v{s}ka}, keyword = {gra\v{s}ak, zamrzavanje, skladi\v{s}tenje, svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Ivona}, year = {2020}, pages = {60}, keywords = {peas, freezing, storage, properties}, title = {Influence of the freezing method and storage time on physico-chemical, textural and thermophysical properties of peas}, keyword = {peas, freezing, storage, properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font