Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1229471

Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na pogači buče


Buljan, Klara
Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na pogači buče, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1229471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na pogači buče
(Lipase production by Cultivation of Thermomyces lanuginosus on Hulles Pumkin - Process Optimization)

Autori
Buljan, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.11

Godina
2022

Stranica
51

Mentor
Tišma, Marina

Neposredni voditelj
Šibalić, Darijo

Ključne riječi
lipaza ; Thermomyces lanuginosus ; fermentacija na čvrstim nosačima ; metoda odzivnih površina
(lipase ; Thermomyces lanuginosus ; solid state fermentation ; response surface metho-dology)

Sažetak
U ovom radu proučavan je proces proizvodnje lipaze pomoću Thermomyces lanuginosus, fermentacijom na čvrs-tim nosačima na pogači buče kao supstratu. Proces proizvodnje proveden je prema Box-Behnken eksperimental-nom planu pokusa. Kvadratni model definiran je na temelju optimizacije pet nezavisnih varijabli (početna masa supstrata (X1), udio inokuluma (X2), udio vlage (X3), vrijeme fermentacije (X4) i temperatura fermentacije (X5)). Na osnovi dobivenih eksperimentalnih podataka i provedene numeričke optimizacije procesa, definirani su optimal-ni procesni uvjeti proizvodnje lipaze (ms=50 g, n=7, wH2O=60%, t=2 dana, T=45°C). Maksimalna aktivnost lipaze prema predviđenom modelu iznosila 14, 9985 U cm-3, a izmjerena aktivnost dobivena eksperimentalnim putem 15, 7690 U cm-3, što pokazuje točnost modela od 95.113%. Rezultati ANOVA analize pokazuju da je predloženi model statistički značajan, te prema p- vrijednosti najveći utjecaj na proizvodnju lipaze ima temperatura. Ispitana je i stabilnost lipaze tijekom skladištenja u vremenskom periodu od 100 dana, na temperaturama od 25 °C, 4 °C i -20 °C. Početna aktivnost lipaze smanjuje se nakon 20. dana skladištenja na temperaturama od 25 °C i 4°C, te na-kon 60. dana skladištenja na temperaturi od -20 °C. Smanjenje aktivnosti lipaze nakon 100 dana skladištenja bilježi pad od 43% na temperaturi od 25 °C, 34% na temperaturi od 4 °C, te 10% na temperaturi od -20 °C

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)

Avatar Url Darijo Šibalić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Buljan, Klara
Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na pogači buče, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Buljan, K. (2022) 'Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na pogači buče', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Klara}, year = {2022}, pages = {51}, keywords = {lipaza, Thermomyces lanuginosus, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na poga\v{c}i bu\v{c}e}, keyword = {lipaza, Thermomyces lanuginosus, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Klara}, year = {2022}, pages = {51}, keywords = {lipase, Thermomyces lanuginosus, solid state fermentation, response surface metho-dology}, title = {Lipase production by Cultivation of Thermomyces lanuginosus on Hulles Pumkin - Process Optimization}, keyword = {lipase, Thermomyces lanuginosus, solid state fermentation, response surface metho-dology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font