Pregled bibliografske jedinice broj: 1229471
Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na pogači buče
Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem Thermomyces lanuginosus na pogači buče, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1229471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa proizvodnje lipaze uzgojem
Thermomyces lanuginosus na pogači buče
(Lipase production by Cultivation of Thermomyces
lanuginosus on Hulles Pumkin - Process
Optimization)
Autori
Buljan, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.11
Godina
2022
Stranica
51
Mentor
Tišma, Marina
Neposredni voditelj
Šibalić, Darijo
Ključne riječi
lipaza ; Thermomyces lanuginosus ; fermentacija na čvrstim nosačima ; metoda odzivnih površina
(lipase ; Thermomyces lanuginosus ; solid state fermentation ; response surface metho-dology)
Sažetak
U ovom radu proučavan je proces proizvodnje lipaze pomoću Thermomyces lanuginosus, fermentacijom na čvrs-tim nosačima na pogači buče kao supstratu. Proces proizvodnje proveden je prema Box-Behnken eksperimental-nom planu pokusa. Kvadratni model definiran je na temelju optimizacije pet nezavisnih varijabli (početna masa supstrata (X1), udio inokuluma (X2), udio vlage (X3), vrijeme fermentacije (X4) i temperatura fermentacije (X5)). Na osnovi dobivenih eksperimentalnih podataka i provedene numeričke optimizacije procesa, definirani su optimal-ni procesni uvjeti proizvodnje lipaze (ms=50 g, n=7, wH2O=60%, t=2 dana, T=45°C). Maksimalna aktivnost lipaze prema predviđenom modelu iznosila 14, 9985 U cm-3, a izmjerena aktivnost dobivena eksperimentalnim putem 15, 7690 U cm-3, što pokazuje točnost modela od 95.113%. Rezultati ANOVA analize pokazuju da je predloženi model statistički značajan, te prema p- vrijednosti najveći utjecaj na proizvodnju lipaze ima temperatura. Ispitana je i stabilnost lipaze tijekom skladištenja u vremenskom periodu od 100 dana, na temperaturama od 25 °C, 4 °C i -20 °C. Početna aktivnost lipaze smanjuje se nakon 20. dana skladištenja na temperaturama od 25 °C i 4°C, te na-kon 60. dana skladištenja na temperaturi od -20 °C. Smanjenje aktivnosti lipaze nakon 100 dana skladištenja bilježi pad od 43% na temperaturi od 25 °C, 34% na temperaturi od 4 °C, te 10% na temperaturi od -20 °C
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek