Pregled bibliografske jedinice broj: 1229076
Zakonodavstvo prehrambenih aditiva u Europskoj uniji s naglaskom na procjenu sigurnosti
Zakonodavstvo prehrambenih aditiva u Europskoj uniji s naglaskom na procjenu sigurnosti, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1229076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zakonodavstvo prehrambenih aditiva u Europskoj uniji
s naglaskom na procjenu sigurnosti
(European Union Food Additive Legislation with an
Emphasis on Safety Assessment)
Autori
Bjelobrk, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
18
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
prehrambeni aditivi ; zakonodavstvo ; procjena sigurnosti
(food additives ; legislation ; safety assessment)
Sažetak
Prehrambeni aditivi su tvari koje se ne konzumiraju kao hrana, već se dodaju u hranu u tehnološke svrhe, kao konzervansi, bojila, sladila, emulgatori itd. Zakonodavstvo Europske unije definira 27 skupina aditiva. Da bi se neka tvar koristila kao prehrambeni aditiv, na predloženoj uporabnoj razini ne smije ugrožavati zdravlje potrošača, mora postojati razumna tehnološka potreba koja se ne može postići drugim sredstvima, te njegova uporaba ne smije dovoditi potrošača u zabludu. Aditivi se dodaju u hrani u najmanjoj količini potrebnoj za postizanje željenog cilja, pri tome se u obzir uzima „prihvatljivi dnevni unos“ ili istovrijedna procjena. U slučaju da nije određena najviša dozvoljena razina – prihvatljivi dnevni unos, tvari se koriste u skladu s dobrom proizvođačkom praksom. U Europskoj uniji svi prehrambeni aditivi označeni su E brojem, za razliku od aroma i enzima. Kada su dodani hrani, moraju biti uključeni u popis sastojaka, mora biti naznačena funkcija aditiva, kemijski naziv ili E broj. Prehrambeni aditivi, kao sastavni dio hrane, moraju biti pod neprekidnim nadzorom i mora ih se ponovno ocjenjivati ukoliko dođe do promjene uvjeta primjene ili do novih znanstvenih spoznaja, što je zadaća Stručne skupine za prehrambene aditive i arome Europske agencije za sigurnost hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ljiljana Primorac
(mentor)