Pregled bibliografske jedinice broj: 1228683
Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti
Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti, 2019. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 1228683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj -
studija izvedivosti
(Establishing the Food Bank in the Republic of
Croatia - Feasibility Study)
Autori
Sokolić, Danijela ; Vretenar, Nenad ; Bobinac, Ana
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2019
Ključne riječi
doniranje hrane, otpad od hrane, banka hrane, organizational model
(food donation, food waste, food bank, organizational model)
Sažetak
Rješavanje problema prekomjernog bacanja hrane i nedovoljnog doniranja hrane pred istek roka trajanja predstavlja izazov za sve zemlje Europske unije pa tako i za Hrvatsku. Cilj ovog projekta jest istražiti mogućnost osnivanja banke hrane u Hrvatskoj kao modela koji bi trebao dalje unaprjeđivati sustav doniranja hrane pred istek roka trajanja te tako utjecati na smanjenje količine otpada od hrane u Hrvatskoj. U užem smislu, banke hrane su neprofitne, humanitarne organizacije čija je svrha prikupljati viškove iz sustava proizvodnje i prodaje hrane i distribuirati ih potrebitima. U Hrvatskoj je, zbog gospodarske i socio-ekonomske situacije, broj građana koji žive ispod granice siromaštva među najvišima u EU. Kao odgovor na potrebe siromašnih građana za hranom, u Hrvatskoj postoji više od sto humanitarnih organizacija - registriranih posrednika u sustavu doniranja hrane, najviše u sklopu organizacija Crvenog križa i Caritasa. Trenutno su kapaciteti registriranih posrednika (u smislu veličine skladišta, vozila s kojima raspolažu i slično) relativno skromni i značajno se razlikuju od organizacije do organizacije. Nadalje, količina donirane hrane pred istekom roka trajanja nije značajna niti je u značajnom porastu posljednjih godina. Temeljem analize postojećeg stanja, studija predstavlja model banke hrane koji bi najbolje odgovarao stvarnim potrebama posrednika i donatora, temeljen na regionalnim koordinatorskim organizacijama koje suradnjom, edukacijom i izgradnjom kapaciteta doprinose povećanju količina hrane donirane pred istek roka trajanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka