Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1228683

Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti


Sokolić, Danijela; Vretenar, Nenad; Bobinac, Ana
Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti, 2019. (elaborat/studija).


CROSBI ID: 1228683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti
(Establishing the Food Bank in the Republic of Croatia - Feasibility Study)

Autori
Sokolić, Danijela ; Vretenar, Nenad ; Bobinac, Ana

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija

Godina
2019

Ključne riječi
doniranje hrane, otpad od hrane, banka hrane, organizational model
(food donation, food waste, food bank, organizational model)

Sažetak
Rješavanje problema prekomjernog bacanja hrane i nedovoljnog doniranja hrane pred istek roka trajanja predstavlja izazov za sve zemlje Europske unije pa tako i za Hrvatsku. Cilj ovog projekta jest istražiti mogućnost osnivanja banke hrane u Hrvatskoj kao modela koji bi trebao dalje unaprjeđivati sustav doniranja hrane pred istek roka trajanja te tako utjecati na smanjenje količine otpada od hrane u Hrvatskoj. U užem smislu, banke hrane su neprofitne, humanitarne organizacije čija je svrha prikupljati viškove iz sustava proizvodnje i prodaje hrane i distribuirati ih potrebitima. U Hrvatskoj je, zbog gospodarske i socio-ekonomske situacije, broj građana koji žive ispod granice siromaštva među najvišima u EU. Kao odgovor na potrebe siromašnih građana za hranom, u Hrvatskoj postoji više od sto humanitarnih organizacija - registriranih posrednika u sustavu doniranja hrane, najviše u sklopu organizacija Crvenog križa i Caritasa. Trenutno su kapaciteti registriranih posrednika (u smislu veličine skladišta, vozila s kojima raspolažu i slično) relativno skromni i značajno se razlikuju od organizacije do organizacije. Nadalje, količina donirane hrane pred istekom roka trajanja nije značajna niti je u značajnom porastu posljednjih godina. Temeljem analize postojećeg stanja, studija predstavlja model banke hrane koji bi najbolje odgovarao stvarnim potrebama posrednika i donatora, temeljen na regionalnim koordinatorskim organizacijama koje suradnjom, edukacijom i izgradnjom kapaciteta doprinose povećanju količina hrane donirane pred istek roka trajanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Ana Bobinac (autor)

Avatar Url Nenad Vretenar (autor)

Avatar Url Danijela Sokolić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

poljoprivreda.gov.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Sokolić, Danijela; Vretenar, Nenad; Bobinac, Ana
Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti, 2019. (elaborat/studija).
Sokolić, D., Vretenar, N. & Bobinac, A. (2019) Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti.. Elaborat/studija.
@unknown{unknown, author = {Sokoli\'{c}, Danijela and Vretenar, Nenad and Bobinac, Ana}, year = {2019}, keywords = {doniranje hrane, otpad od hrane, banka hrane, organizational model}, title = {Osnivanje banke hrane u Republici Hrvatskoj - studija izvedivosti}, keyword = {doniranje hrane, otpad od hrane, banka hrane, organizational model} }
@unknown{unknown, author = {Sokoli\'{c}, Danijela and Vretenar, Nenad and Bobinac, Ana}, year = {2019}, keywords = {food donation, food waste, food bank, organizational model}, title = {Establishing the Food Bank in the Republic of Croatia - Feasibility Study}, keyword = {food donation, food waste, food bank, organizational model} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font