Pregled bibliografske jedinice broj: 122814
Unos masti i prehrambenih vlakana u srčanih bolesnika i kontrolnoj skupini
Unos masti i prehrambenih vlakana u srčanih bolesnika i kontrolnoj skupini, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 122814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos masti i prehrambenih vlakana u srčanih bolesnika i kontrolnoj skupini
(Fat and dietary fiber intake of cardiovascular disease patients and control group)
Autori
Kristek, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
05.05
Godina
2003
Stranica
57
Mentor
Adam Perl, Marija
Ključne riječi
mast; prehrambena vlakna; kardiovaskularen bolest; dnevni unos; upitnik učestalosti namirnica
(fat; dietary fiber; cardiovascular disease; daily intake; food frequency questionnaire)
Sažetak
Pravilna prehrana je tema o kojoj se danas sve više raspravlja i piše, jer neuravnotežena prehrana može biti jedan od čimbenika rizika za pojavu različitih bolesti, a na to ukazuju i mnoga znanstvena istraživanja. Svrha ovoga rada je bila usporediti dnevni unos masti i prehrambenih vlakana u srčanih bolesnika i kontrolnoj skupini. U ispitivanju su sudjelovala 33 bolesna ispitanika (11 muškaraca i 22 žene) i 37 zdravih ispitanika (9 muškaraca i 28 žena). Za proračun unosa masti i prehrambenih vlakana korištena je metoda upitnika učestalosti namirnica (UUN). U obje ispitivane skupine preko 90% ispitanika imalo je udjel energije od masti veći od 30%, pri čemu je srednji dnevni udjel energije od masti kod bolesnih ispitanika (39, 4%) bio statistički značajno viši od udjela energije kontrolne skupine (38, 4 ). Unos zasićenih masnih kiselina je također viši od preporuka (13, 2% u zdravih ispitanika i 12, 7% u bolesnih), ali razlika između skupina nije statistički značajna. U bolesnih ispitanika je unos kolesterola (331, 8 mg/dan) viši od unosa u kontrolnoj skupini (263, 7 mg/dan), i viši je od preporuka za bolesnu populaciju. Bolesni ispitanici unose više ukupnih prehrambenih vlakana od kontrolne skupine (30, 9 g/dan : 24, 0 g/dan), a u obje skupine je povrće, uključujući leguminoze dominantan izvor. Iz obivenih rezultata proizlazi da bolesni ispitanici u pogledu unosa masti nisu svoju prehranu uskladili sa preporukama liječnika. Ispitanici obje skupine trebaju smanjiti dnevni unos masti i, premda je unos vlakana zadovoljavajući, povećati udjel vlakana iz žitarica i proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113003
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marija Adam-Perl
(mentor)