Pregled bibliografske jedinice broj: 1228117
Elektroforetska karakterizacija Amano lipaza podrijetlom iz bakterija Burkholderia cepacia i Pseudomonas fluorescens
Elektroforetska karakterizacija Amano lipaza podrijetlom iz bakterija Burkholderia cepacia i Pseudomonas fluorescens, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1228117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektroforetska karakterizacija Amano lipaza
podrijetlom iz bakterija Burkholderia cepacia i
Pseudomonas fluorescens
(Electrophoretic Characterization of Burkholderia
cepacia and Pseudomonas fluorescens Lipases)
Autori
Prisuda, Ozana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2022
Stranica
15
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
lipaza ; Burkholderia cepacia ; Pseudomonas fluorescens ; izoelektrično fokusiranje ; poludenaturacijska SDS-PAGE ; izoelektrična točka ; molekulska masa
(lipase ; Burkholderia cepacia ; Pseudomonas fluorescens ; isoelectric focusing ; semi-denaturing SDS-PAGE ; isoelectric point ; molecular mass)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je elektroforetski karakterizirati komercijalno dostupne Amano lipaze podrijetlom iz bakterija Burkholderia cepacia i Pseudomonas fluorescens. Za određivanje izoelektrične točke lipaza korišteno je izoelektrično fokusiranje, a molekulske mase poludenaturacijska poliakrilamid gel elektroforeza u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS- PAGE). Proteinske vrpce detektirane su bojanjem srebrom, a aktivnost lipaza u gelu zimografijom. Rezultati su pokazali da komercijalno dostupni pripravci lipaza nisu u potpunosti čisti, nego su uz lipaze prisutni i drugi proteini. Zimografijom je po provedenom izoelektričnom fokusiranju utvrđeno da se komercijalni pripravci sastoje on nekoliko različitih izoenzima lipaza, što je dodatno potvrđeno zimografijom po provedenoj poludenaturacijskoj SDS-PAGE gdje su detektirane lipaze pokazivale jednu veliku proteinsku vrpcu aktivnosti. Izoelektrična točka izoenzima lipaze podrijetlom iz Burkholderia cepacia nalazi se u području pH od 5, 85 do 6, 85, a lipaze podrijetlom iz Pseudomonas fluorescens u području pH od 5, 85 do 7, 35. Molekulska masa lipaze podrijetlom iz Burkholderia cepacia iznosi 27 kDa, a lipaze iz Pseudomonas fluorescens iznosi 23 kDa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)