Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1227574

Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji


Hrženjak, Petra
Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica


CROSBI ID: 1227574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji
(The importance of HACCP system in the food industry)

Autori
Hrženjak, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju

Mjesto
Koprivnica

Datum
25.10

Godina
2022

Stranica
29

Mentor
Kovač Tomas, Marija

Ključne riječi
HACCP ; načela sustava HACCP ; kritične kontrolne točke ; zdravstvena ispravnost, opasnosti u hrani
(HACCP ; principles of the HACCP system ; critical control points ; food safety ; food hazards)

Sažetak
U prehrambenim industrijama je vrlo važna higijena i provedba odgovarajućeg proizvodnog procesa. Opće je poznata stvar da se nepravilnim rukovanjem i postupcima s hranom mogu prenijeti razne zarazne bolesti i toksini krajnjim potrošačima. Upravo ti potrošači su pokazatelj uspješnosti poslovanja, a oni zahtijevaju zdravstvenu ispravnost bilo kojeg gotovog proizvoda, koji im proizvođač mora osigurati. Najbolji pristup u kontrolama zaraznih bolesti i njihovoj prevenciji je implementacija Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) sustava. Ovim sustavom se najprije procjenjuje gdje se mogu javiti opasnosti prilikom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane, procjenjuju se rizici njihove pojave i određuju se one mjere koje će takve neželjene pojave spriječiti. Kontrolne mjere koje se poduzimaju primjenjujući ovaj sutav usmjerene su na radnje i postupke koji će osigurati da krajnji proizvod ostane zdravstveno ispravan. U ovom radu se opisuje HACCP sustav, kako je nastao, svrha njegova provođenja u industrijama, zakonodavstvo vezano uz njegovu primjenu i ono najznačajnije, njegovu važnost i primjenu u prehrambenoj industriji. Primjenom HACCP sustava u proizvodnji, ostvaruje se najviši stupanj zaštite zdravlja ljudi uz najmanji trošak prilikom proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Marija Kovač Tomas (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Hrženjak, Petra
Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
Hrženjak, P. (2022) 'Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hr\v{z}enjak, Petra}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {HACCP, na\v{c}ela sustava HACCP, kriti\v{c}ne kontrolne to\v{c}ke, zdravstvena ispravnost, opasnosti u hrani}, title = {Zna\v{c}aj HACCP sustava u prehrambenoj industriji}, keyword = {HACCP, na\v{c}ela sustava HACCP, kriti\v{c}ne kontrolne to\v{c}ke, zdravstvena ispravnost, opasnosti u hrani}, publisherplace = {Koprivnica} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hr\v{z}enjak, Petra}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {HACCP, principles of the HACCP system, critical control points, food safety, food hazards}, title = {The importance of HACCP system in the food industry}, keyword = {HACCP, principles of the HACCP system, critical control points, food safety, food hazards}, publisherplace = {Koprivnica} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font