Pregled bibliografske jedinice broj: 1227574
Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji
Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1227574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj HACCP sustava u prehrambenoj industriji
(The importance of HACCP system in the food industry)
Autori
Hrženjak, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
25.10
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Kovač Tomas, Marija
Ključne riječi
HACCP ; načela sustava HACCP ; kritične kontrolne točke ; zdravstvena ispravnost, opasnosti u hrani
(HACCP ; principles of the HACCP system ; critical control points ; food safety ; food hazards)
Sažetak
U prehrambenim industrijama je vrlo važna higijena i provedba odgovarajućeg proizvodnog procesa. Opće je poznata stvar da se nepravilnim rukovanjem i postupcima s hranom mogu prenijeti razne zarazne bolesti i toksini krajnjim potrošačima. Upravo ti potrošači su pokazatelj uspješnosti poslovanja, a oni zahtijevaju zdravstvenu ispravnost bilo kojeg gotovog proizvoda, koji im proizvođač mora osigurati. Najbolji pristup u kontrolama zaraznih bolesti i njihovoj prevenciji je implementacija Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) sustava. Ovim sustavom se najprije procjenjuje gdje se mogu javiti opasnosti prilikom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane, procjenjuju se rizici njihove pojave i određuju se one mjere koje će takve neželjene pojave spriječiti. Kontrolne mjere koje se poduzimaju primjenjujući ovaj sutav usmjerene su na radnje i postupke koji će osigurati da krajnji proizvod ostane zdravstveno ispravan. U ovom radu se opisuje HACCP sustav, kako je nastao, svrha njegova provođenja u industrijama, zakonodavstvo vezano uz njegovu primjenu i ono najznačajnije, njegovu važnost i primjenu u prehrambenoj industriji. Primjenom HACCP sustava u proizvodnji, ostvaruje se najviši stupanj zaštite zdravlja ljudi uz najmanji trošak prilikom proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)