Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1227199

Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon odležavanja u različitim vinskim posudama


Čolak, Kristina
Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon odležavanja u različitim vinskim posudama, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1227199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon odležavanja u različitim vinskim posudama
(The Changes in the Polyphenolic Composition and Aroma of Cabernet Sauvignon Wine from Kutjevo Vineyards After Aging in Different Wine Vessels)

Autori
Čolak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2022

Stranica
48

Mentor
Pichler, Anita

Neposredni voditelj
Ivić, Ivana

Ključne riječi
polifenoli ; arome vina ; vinske posude ; Cabernet Sauvignon
(polyphenols ; wine aroma ; wine vessels ; Cabernet Sauvignon)

Sažetak
Jedne od najznačajnijih karakteristika vina predstavljene su kroz polifenolni sastav i arome vina. Polifenolni spojevi pridonose razvoju arome, boje, ali također utječu na gorčinu i trpkost vina. Osim toga njihova prisutnost je poželjna zbog pozitivnog učinka na zdravlje. Arome vina se dijela na primarne, sekundarne i tercijarne, a nastaju kombinacijom različitih kemijskih spojeva. Razvoj tercijarne arome proizlazi iz procesa odležavanja vina, gdje vinske posude igraju značajnu ulogu. U ovom radu se ispitivao utjecaj različitih vinskih posuda na polifenolni sastav i aromu vina Cabernet sauvignon. Uzorci vina su podvrgnuti jednogodišnjem odležavanju u posudama od nehrđajućeg čelika, te u hrastovim barrique bačvama slabog (LT), srednjeg (MT) i jakog (HAT) paljenja. U svim uzorcima utvrđeni su isti aromatski i polifenolni spojevi, no u različitim koncentracijama. Također je izvršeno ispitivanje elemenata u tragovima, antioksidacijske aktivnost te parametara boje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Avatar Url Ivana Ivić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čolak, Kristina
Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon odležavanja u različitim vinskim posudama, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čolak, K. (2022) 'Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon odležavanja u različitim vinskim posudama', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}olak, Kristina}, year = {2022}, pages = {48}, keywords = {polifenoli, arome vina, vinske posude, Cabernet Sauvignon}, title = {Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjeva\v{c}kog vinogorja nakon odle\v{z}avanja u razli\v{c}itim vinskim posudama}, keyword = {polifenoli, arome vina, vinske posude, Cabernet Sauvignon}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}olak, Kristina}, year = {2022}, pages = {48}, keywords = {polyphenols, wine aroma, wine vessels, Cabernet Sauvignon}, title = {The Changes in the Polyphenolic Composition and Aroma of Cabernet Sauvignon Wine from Kutjevo Vineyards After Aging in Different Wine Vessels}, keyword = {polyphenols, wine aroma, wine vessels, Cabernet Sauvignon}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font