Pregled bibliografske jedinice broj: 1227199
Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon odležavanja u različitim vinskim posudama
Promjene polifenolnog sastava i arome vina Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon odležavanja u različitim vinskim posudama, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1227199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene polifenolnog sastava i arome vina
Cabernet Sauvignon kutjevačkog vinogorja nakon
odležavanja u različitim vinskim posudama
(The Changes in the Polyphenolic Composition and
Aroma of Cabernet Sauvignon Wine from Kutjevo
Vineyards After Aging in Different Wine Vessels)
Autori
Čolak, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2022
Stranica
48
Mentor
Pichler, Anita
Neposredni voditelj
Ivić, Ivana
Ključne riječi
polifenoli ; arome vina ; vinske posude ; Cabernet Sauvignon
(polyphenols ; wine aroma ; wine vessels ; Cabernet Sauvignon)
Sažetak
Jedne od najznačajnijih karakteristika vina predstavljene su kroz polifenolni sastav i arome vina. Polifenolni spojevi pridonose razvoju arome, boje, ali također utječu na gorčinu i trpkost vina. Osim toga njihova prisutnost je poželjna zbog pozitivnog učinka na zdravlje. Arome vina se dijela na primarne, sekundarne i tercijarne, a nastaju kombinacijom različitih kemijskih spojeva. Razvoj tercijarne arome proizlazi iz procesa odležavanja vina, gdje vinske posude igraju značajnu ulogu. U ovom radu se ispitivao utjecaj različitih vinskih posuda na polifenolni sastav i aromu vina Cabernet sauvignon. Uzorci vina su podvrgnuti jednogodišnjem odležavanju u posudama od nehrđajućeg čelika, te u hrastovim barrique bačvama slabog (LT), srednjeg (MT) i jakog (HAT) paljenja. U svim uzorcima utvrđeni su isti aromatski i polifenolni spojevi, no u različitim koncentracijama. Također je izvršeno ispitivanje elemenata u tragovima, antioksidacijske aktivnost te parametara boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek