Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1227189

Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Flanjak, Ivana
Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 5; 436-446 doi:10.31727/m.24.5.3 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1227189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima
(Stabilization of goose fat with antioxidants and synergists)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Flanjak, Ivana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 24 (2022), 5; 436-446

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
guščja mast ; oksidacijska stabilnost ; Schaal Oven test ; antioksidansi ; sinergisti
(goose fat ; oxidation stability ; Schaal Oven test ; antioxidants ; synergists)

Sažetak
Tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade guščja mast podliježe oksidacijskom kvarenju. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista (ekstrakt ružmarina, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, propil galat, limunska kiselina, askorbinska kiselina, kofeinska kiselina, ružmarinska kiselina) na oksidacijsku stabilnost guščje masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa i sinergista, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja masti pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi i sinergisti uspješno stabiliziraju guščju mast, osim α-tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa najveću antioksidacijsku aktivnost u guščjoj masti ima ekstrakt zelenog čaja. Postigao je najveću efikasnost zaštite od oksidacijskog kvarenja. Ekstrakt ružmarina u kombinaciji sa sinergistom pokazuje veću razinu zaštite masti od oksidacije u odnosu na čisti ekstrakt ružmarina. Dodatkom mješavine tokoferola postignuta je bolja stabilizacija masti u odnosu na ekstrakt kadulje. Sintetski antioksidans propil galat uspješno je povećao stabilnost guščje masti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Flanjak, Ivana
Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 5; 436-446 doi:10.31727/m.24.5.3 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S. & Flanjak, I. (2022) Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (5), 436-446 doi:10.31727/m.24.5.3.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Flanjak, Ivana}, year = {2022}, pages = {436-446}, DOI = {10.31727/m.24.5.3}, keywords = {gu\v{s}\v{c}ja mast, oksidacijska stabilnost, Schaal Oven test, antioksidansi, sinergisti}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.24.5.3}, volume = {24}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Stabilizacija gu\v{s}\v{c}je masti s antioksidansima i sinergistima}, keyword = {gu\v{s}\v{c}ja mast, oksidacijska stabilnost, Schaal Oven test, antioksidansi, sinergisti} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Flanjak, Ivana}, year = {2022}, pages = {436-446}, DOI = {10.31727/m.24.5.3}, keywords = {goose fat, oxidation stability, Schaal Oven test, antioxidants, synergists}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.24.5.3}, volume = {24}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Stabilization of goose fat with antioxidants and synergists}, keyword = {goose fat, oxidation stability, Schaal Oven test, antioxidants, synergists} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font