Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1226756

Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice


Iljkić, Dario; Horvat, Daniela; Horvat, Filip; Rastija, Mirta; Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Jukić, Goran; Varga, Ivana
Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice // Zbornik radova 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 273-277 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1226756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice
(Influence of weather conditions and variety on variation of protein content in wheat grain)

Autori
Iljkić, Dario ; Horvat, Daniela ; Horvat, Filip ; Rastija, Mirta ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Jukić, Goran ; Varga, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 273-277

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica ; kvaliteta ; protein ; vremenske prilike ; sorta
(wheat ; quality: protein ; weather conditions ; variety)

Sažetak
Sadržaj proteina zrna pšenice je, pored prinosa zrna, najvažnije svojstvo u proizvodnji.Iako nije proteinska kultura, pšenica se smatra značajnim izvorom proteina u prehrani čovjeka jer se konzumira svakodnevno u većim količinama. Cilj istraživanja bio je utvrditi sadržaj proteina u zrnu deset sorata pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja. Poljski pokusi su postavljeni tijekom petogodišnjeg razdoblja (2015.-2019.) na površinama Poljoprivrednog Instituta Osijek po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Korištene su sorte Žitarka, Srpanjka, Golubica, Lucija, Alka, Ficko, Renata, Katarina, Felix i OS Olimpija. Temeljem provedenog istraživanja sorte su ostvarile visokih 13, 3 % proteina u zrnu. Provedenom analizom varijance utvrđena su veća odstupanja između sorti (4, 02 %) nego između ispitivanih godina (1, 80 %), dok je najveće odstupanje uočeno u interakciji godina x sorta (6, 20 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Iljkić, Dario; Horvat, Daniela; Horvat, Filip; Rastija, Mirta; Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Jukić, Goran; Varga, Ivana
Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice // Zbornik radova 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 273-277 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Iljkić, D., Horvat, D., Horvat, F., Rastija, M., Drezner, G., Dvojković, K., Jukić, G. & Varga, I. (2022) Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Iljki\'{c}, Dario and Horvat, Daniela and Horvat, Filip and Rastija, Mirta and Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Juki\'{c}, Goran and Varga, Ivana}, year = {2022}, pages = {273-277}, keywords = {p\v{s}enica, kvaliteta, protein, vremenske prilike, sorta}, title = {Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadr\v{z}aja proteina u zrnu p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, kvaliteta, protein, vremenske prilike, sorta}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Iljki\'{c}, Dario and Horvat, Daniela and Horvat, Filip and Rastija, Mirta and Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Juki\'{c}, Goran and Varga, Ivana}, year = {2022}, pages = {273-277}, keywords = {wheat, quality: protein, weather conditions, variety}, title = {Influence of weather conditions and variety on variation of protein content in wheat grain}, keyword = {wheat, quality: protein, weather conditions, variety}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font