Pregled bibliografske jedinice broj: 1226756
Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice
Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice // Zbornik radova 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 273-277 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1226756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice
(Influence of weather conditions and variety on variation of protein content in wheat grain)
Autori
Iljkić, Dario ; Horvat, Daniela ; Horvat, Filip ; Rastija, Mirta ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Jukić, Goran ; Varga, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 273-277
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica ; kvaliteta ; protein ; vremenske prilike ; sorta
(wheat ; quality: protein ; weather conditions ; variety)
Sažetak
Sadržaj proteina zrna pšenice je, pored prinosa zrna, najvažnije svojstvo u proizvodnji.Iako nije proteinska kultura, pšenica se smatra značajnim izvorom proteina u prehrani čovjeka jer se konzumira svakodnevno u većim količinama. Cilj istraživanja bio je utvrditi sadržaj proteina u zrnu deset sorata pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja. Poljski pokusi su postavljeni tijekom petogodišnjeg razdoblja (2015.-2019.) na površinama Poljoprivrednog Instituta Osijek po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Korištene su sorte Žitarka, Srpanjka, Golubica, Lucija, Alka, Ficko, Renata, Katarina, Felix i OS Olimpija. Temeljem provedenog istraživanja sorte su ostvarile visokih 13, 3 % proteina u zrnu. Provedenom analizom varijance utvrđena su veća odstupanja između sorti (4, 02 %) nego između ispitivanih godina (1, 80 %), dok je najveće odstupanje uočeno u interakciji godina x sorta (6, 20 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Krešimir Dvojković
(autor)
GORAN JUKIĆ
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Mirta Rastija
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Dario Iljkić
(autor)
Ivana Varga
(autor)