Pregled bibliografske jedinice broj: 1226625
Nova kvarterna amonijeva sol kao antimikrobni agens i aktivna komponenta potenciometrijskog senzora za tenzide
Nova kvarterna amonijeva sol kao antimikrobni agens i aktivna komponenta potenciometrijskog senzora za tenzide, 2022., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1226625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nova kvarterna amonijeva sol kao antimikrobni agens i aktivna komponenta potenciometrijskog senzora za tenzide
(NEW QUATERNARY AMMONIUM SALT AS ANTIMICROBIAL AGENT AND ACTIVE COMPONENT OF POTENTIOMETRIC SENSOR FOR TENSIDES)
Autori
Tot, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
25.10
Godina
2022
Stranica
46
Mentor
Jozanović, Marija ; Sakač, Nikola
Ključne riječi
tenzidi, kvaterne amonijeve soli, tenzidni senzor, antibakterijska svojstva
(tensides, quaternary ammonium salts, tenside sensor, antimicrobial properties)
Sažetak
Nova kvarterna amonijeva sol (QAC) - kationski tenzid 2-metil-1, 3-dioktadecil-benzo[d]imidazol (MDBI) korišten je kao protu-ion u ionoforu za izradu i testiranje potenciometrijskog senzora za tenzide i kao antimikrobni agens. Kationski tenzidi često imaju antimikrobna svojstva i primjenjuju se kao antiseptici i dezinficijensi. Najnoviji primjer su dezinficijensi za suzbijanje širenja SARS-CoV-2 virusa na bazi QAC-ova ili alkohola. Ionofor za senzor za tenzide na bazi PVC tekuće mambrane bio je MDBI s terefenilborat (TPB) protu-ionom. Senzor je uspješno izrađen i okarakteriziran te testiran na modelnim sustavima i realnim sustavima otpadnih voda i komercijalnih proizvoda. Antimikrobno djelovanje MDBI uspoređeno je s komercijalnim sredstvom za čišćenje kupaonica koji sadrži kationski tenzid (Cilit BANG®) na 5 sojeva mikroorganizama gdje je kao hranjiva podloga za bakterije korišten Mueller – Hinton agar, a za kvasce i plijesni Sabouraud agar. Ispitivani mikroorganizmi su: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Aspergillus niger, Escherichia coli te Candida albicans. Izmjerene su njihove zone inhibicije. Usporedbom zona inhibicije za MDBI i Cilit BANG®, MDBI je pokazao superiornost u inhibiciji Pseudomonas aeruginosa koji je rezistentan na uobičajne antimikrobne agense.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Geotehnički fakultet, Varaždin,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju