Pregled bibliografske jedinice broj: 1226437
Proces proizvodnje čokolade
Proces proizvodnje čokolade, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Strojarski odjel, Zagreb
CROSBI ID: 1226437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proces proizvodnje čokolade
(Chocolate production process)
Autori
Leontenko, Lara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Tehničko veleučilište u Zagrebu, Strojarski odjel
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2020
Stranica
34
Mentor
Rakić, Hrvoje
Ključne riječi
Kraš, kakaovac, čokolada, kakao maslac, kakao prah
(Kraš, cocoa, chocolate, cocoa butter, cocoa powder)
Sažetak
Tema ovog završnog rada je pregled proizvodnog procesa od sirovine (kakaovca) do završnog, upakiranog proizvoda (pločice čokolade). Prije nego kakaovac dođe do tvornice, podvrgnut je fermentaciji i sušenju. Po dolasku u tvornicu, zrna kakaovca se čiste, prže, drobe te usitnjavaju kako bi se dobila kakao masa. Nakon dobivanja kakao mase, ista se koristi za proizvodnju čokoladne mase ili se preša kako bi se odvojio kakao maslac. Za izradu čokoladne mase miješa se kakao masa, šećer, mlijeko u prahu, emulgator i aroma. Potom, čokoladna masa prolazi kroz procese usitnjavanja, končiranja i tempiranja prije nego se ulijeva u kalupe kako bi dobila svoj završni oblik - oblik pločice. Pločice čokolade se pakiraju u svoju ambalažu te su spremne za skladištenje i otpremu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Temeljne tehničke znanosti, Interdisciplinarne tehničke znanosti