Pregled bibliografske jedinice broj: 1226432
UTJECAJ GLUTATIONA NA KEMIJSKI SASTAV I KAKVOĆU VINA 'POŠIP'
UTJECAJ GLUTATIONA NA KEMIJSKI SASTAV I KAKVOĆU VINA 'POŠIP' // Glasnik zaštite bilja, 5 (2022), 58-64 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1226432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GLUTATIONA NA KEMIJSKI SASTAV I KAKVOĆU
VINA 'POŠIP'
(INFLUENCE OF GLUTATHIONE ON CHEMICAL COMPOSITION AND
QUALITY OF THE POŠIP WINE)
Autori
Vincek, Ivana ; Jeromel, Ana ; Jagatić Korenika, Ana- Marija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2022);
58-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
'Pošip', glutation, kisik, boja vina, ukupni fenoli
(Pošip, glutathione, oxygen, wine color, total phenols)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj glutationa na kemijski sastav i senzorna svojstva vina 'Pošip' pri čemu je njegova primjena provedena prije te tijekom primarne prerade grožđa. Uspoređivani su rezultati fizikalno kemijskog sastava vina , sadržaj otopljenog kisika i ukupnih fenola te parametara boje između kontrolnog uzorka te tretmana dodatak glutationa na svježe grožđa (GG) i mošt (GM). Tretman glutationom imao je najveći utjecaj na topljivost kisika te nijansu i intenzitet boje u tretmanu GM, dok je najviša koncentracija ukupnih fenola bila u tretmanu GG. Senzornim ocjenjivanjem vina ´Pošip´ različitih tretmana nisu utvrđene značajne razlike u mirisu, okusu i općem dojmu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- EBSCO
- Ulrichsweb
- Global Health