Pregled bibliografske jedinice broj: 1226376
ISTRAŽIVANJE PRIMJENE (SUP)TROPSKOG VOĆA KAO KISELO- BAZNOG INDIKATORA
ISTRAŽIVANJE PRIMJENE (SUP)TROPSKOG VOĆA KAO KISELO- BAZNOG INDIKATORA // Sedmi simpozij studenata kemičara KNJIGA SAŽETAKA
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 53-53 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1226376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISTRAŽIVANJE PRIMJENE (SUP)TROPSKOG VOĆA KAO KISELO-
BAZNOG INDIKATORA
(STUDY OF (SUB)TROPICAL FRUIT AS ACID-BASE INDICATOR)
Autori
Jozić, Rajna Marija ; Amić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sedmi simpozij studenata kemičara KNJIGA SAŽETAKA
/ - , 2022, 53-53
Skup
7. simpozij studenata kemičara (SISK7)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
(sup)tropsko voće ; pH indikatori ; nastava kemije
((sub)tropical fruit ; pH indicators ; chemistry classroom)
Sažetak
Moderna nastava i dan danas često uključuje tradicionalne metode poučavanja, koje ne koriste često pokus. Osim toga, primjerice nastava o kiselinama i bazama ukoliko i uključuje pokus, tada se u pokusu koriste sintetski kiselo-bazni indikatori, koji su često skupi i time nedostupni. Naša prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno upotrijebiti kao alternativni kiselo-bazni indikator. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju odabrane vrste voća kako bi utvrdili mogu li se koristiti kao kiselo-bazni indikatori. Istraženi biljni materijal uključivao je šest (sub)tropskih plodova, primjerice kaki, mango i nar, u obliku svježeg voća i u obliku dostupnih prerađevina. Indikatori su priređeni s četiri otapala (voda, aceton, etanol, metanol) kako bi utvrdili koje je od njih najbolje. Preliminarni rezultati pokazuju veliki potencijal primjene ne samo biljnih sirovina već i prerađevina kao kiselo-baznog indikatora. Prema dobivenim rezultatima, vizualno najdojmljivijim se pokazala kombinacija kore manga i nara s acetonom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija