Pregled bibliografske jedinice broj: 1226326
Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora
Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1226326 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća
kao kiselo-baznog indikatora
(Study of the application of (sub)tropical fruit as
acid-bas indicator)
Autori
Jozić, Rajna Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
56
Mentor
Amić, Ana
Ključne riječi
(sup)tropsko voće ; pH ; kiselo-bazni indikator ; aceton ; metanol ; etanol ; voda
((sub)tropical fruit ; pH value ; acid-base indicator ; acetone ; methanol ; ethanol ; water)
Sažetak
Znanstvenici u znanstveno-istraživačkim laboratorijima često zaboravljaju na potencijalne prirodne kiselo-bazne indikatore zbog učestalosti korištenja sintetiziranih. Istraživanjem voća i povrća kao potencijalnih kiselo-baznih indikatora te usvajanjem činjenica o istima, kemija se usko povezuje sa svakodnevnim životom, ali je se približava i laicima koje se upoznaje sa znanošću. Obrada i proučavanje pojmova poput pH vrijednosti, kiselina, baza i indikatora se ponekad automatski povezuje sa sintetskim indikatorima, koji često mogu biti nepraktični. Stoga je cilj ovog rada ispitivanje potencijala primjene odabranog biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora. U tu je svrhu korišteno i ispitano odabrano (sup)tropsko voće u kombinaciji s određenim otapalima (aceton, voda, etanol, metanol), a ispitivanje je provedeno odmah po pripremi indikatora i nakon 24 h stajanja indikatora na sobnoj temperaturi. Rezultati istraživanja pokazuju velik potencijal korištenja određenih vrsta (sup)tropskog voća u pripremi prirodnih kiselo-baznih indikatora. Od ispitanog biljnog materijala, kao vizualno najdojmljiviji istaknuli su se indikatori pripremljeni od manga i nara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija