Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1226326

Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora


Jozić, Rajna Marija
Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1226326 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora
(Study of the application of (sub)tropical fruit as acid-bas indicator)

Autori
Jozić, Rajna Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
56

Mentor
Amić, Ana

Ključne riječi
(sup)tropsko voće ; pH ; kiselo-bazni indikator ; aceton ; metanol ; etanol ; voda
((sub)tropical fruit ; pH value ; acid-base indicator ; acetone ; methanol ; ethanol ; water)

Sažetak
Znanstvenici u znanstveno-istraživačkim laboratorijima često zaboravljaju na potencijalne prirodne kiselo-bazne indikatore zbog učestalosti korištenja sintetiziranih. Istraživanjem voća i povrća kao potencijalnih kiselo-baznih indikatora te usvajanjem činjenica o istima, kemija se usko povezuje sa svakodnevnim životom, ali je se približava i laicima koje se upoznaje sa znanošću. Obrada i proučavanje pojmova poput pH vrijednosti, kiselina, baza i indikatora se ponekad automatski povezuje sa sintetskim indikatorima, koji često mogu biti nepraktični. Stoga je cilj ovog rada ispitivanje potencijala primjene odabranog biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora. U tu je svrhu korišteno i ispitano odabrano (sup)tropsko voće u kombinaciji s određenim otapalima (aceton, voda, etanol, metanol), a ispitivanje je provedeno odmah po pripremi indikatora i nakon 24 h stajanja indikatora na sobnoj temperaturi. Rezultati istraživanja pokazuju velik potencijal korištenja određenih vrsta (sup)tropskog voća u pripremi prirodnih kiselo-baznih indikatora. Od ispitanog biljnog materijala, kao vizualno najdojmljiviji istaknuli su se indikatori pripremljeni od manga i nara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jozić, Rajna Marija
Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Jozić, R. (2022) 'Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozi\'{c}, Rajna Marija}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {(sup)tropsko vo\'{c}e, pH, kiselo-bazni indikator, aceton, metanol, etanol, voda}, title = {Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog vo\'{c}a kao kiselo-baznog indikatora}, keyword = {(sup)tropsko vo\'{c}e, pH, kiselo-bazni indikator, aceton, metanol, etanol, voda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozi\'{c}, Rajna Marija}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {(sub)tropical fruit, pH value, acid-base indicator, acetone, methanol, ethanol, water}, title = {Study of the application of (sub)tropical fruit as acid-bas indicator}, keyword = {(sub)tropical fruit, pH value, acid-base indicator, acetone, methanol, ethanol, water}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font