Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1226317

Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora


Glavaš, Dora
Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1226317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora
(Study of the application of dry stone fruit as acid- base indicator)

Autori
Glavaš, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
14.09

Godina
2022

Stranica
48

Mentor
Amić, Ana

Ključne riječi
prirodni indikatori ; (poli)fenoli ; aceton ; etanol ; metanol ; koštuničavo voće
(natural indicators ; (poly)phenols ; acetone ; ethanol ; methanol ; stone fruit)

Sažetak
Pojam koštuničavo voće obuhvaća velik broj voća koje je rasprostranjeno po cijelom svijetu. Odnosi se na voće čiji plod ima tvrdu košticu u sredini. Najpoznatiji predstavnici su šljiva, breskva, trešnja, višnja, itd. Brojne vrste koštuničavog voća sadrže pigmente koji u ovisnosti o pH mijenjaju boju otopine. Zbog toga je takav biljni materijal pogodan kao alternativni kiselo-bazni indikator. Cilj istraživanja bio je ispitati može li suho koštuničavo voće poslužiti kao kiselo- bazni indikator. Korištene su suhe višnje, trešnje, šljive, breskve, marelice, nektarine, ringlov, japanske trešnje i drenjina. Kao otapala za pripremu indikatora korišteni su aceton, etanol i metanol. Preliminarno ispitivanje izvedeno je na višnji kako bi se odredio optimalni omjer biljnog materijala i otapala. Sve voće bilo je iznimne čistoće, bez primjesa i onečišćenja koji bi mogli utjecati na rezultate ispitivanja. Istraživanje je pokazalo kako se suho koštuničavo voće, u najvećoj mjeri šljiva, višnja i trešnja, može uspješno koristiti kao prirodni kiselo-bazni indikator.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Glavaš, Dora
Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Glavaš, D. (2022) 'Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Dora}, year = {2022}, pages = {48}, keywords = {prirodni indikatori, (poli)fenoli, aceton, etanol, metanol, ko\v{s}tuni\v{c}avo vo\'{c}e}, title = {Ispitivanje primjene suhog ko\v{s}tuni\v{c}avog vo\'{c}a kao kiselo-baznog indikatora}, keyword = {prirodni indikatori, (poli)fenoli, aceton, etanol, metanol, ko\v{s}tuni\v{c}avo vo\'{c}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Dora}, year = {2022}, pages = {48}, keywords = {natural indicators, (poly)phenols, acetone, ethanol, methanol, stone fruit}, title = {Study of the application of dry stone fruit as acid- base indicator}, keyword = {natural indicators, (poly)phenols, acetone, ethanol, methanol, stone fruit}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font