Pregled bibliografske jedinice broj: 1226317
Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora
Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1226317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao
kiselo-baznog indikatora
(Study of the application of dry stone fruit as acid-
base indicator)
Autori
Glavaš, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2022
Stranica
48
Mentor
Amić, Ana
Ključne riječi
prirodni indikatori ; (poli)fenoli ; aceton ; etanol ; metanol ; koštuničavo voće
(natural indicators ; (poly)phenols ; acetone ; ethanol ; methanol ; stone fruit)
Sažetak
Pojam koštuničavo voće obuhvaća velik broj voća koje je rasprostranjeno po cijelom svijetu. Odnosi se na voće čiji plod ima tvrdu košticu u sredini. Najpoznatiji predstavnici su šljiva, breskva, trešnja, višnja, itd. Brojne vrste koštuničavog voća sadrže pigmente koji u ovisnosti o pH mijenjaju boju otopine. Zbog toga je takav biljni materijal pogodan kao alternativni kiselo-bazni indikator. Cilj istraživanja bio je ispitati može li suho koštuničavo voće poslužiti kao kiselo- bazni indikator. Korištene su suhe višnje, trešnje, šljive, breskve, marelice, nektarine, ringlov, japanske trešnje i drenjina. Kao otapala za pripremu indikatora korišteni su aceton, etanol i metanol. Preliminarno ispitivanje izvedeno je na višnji kako bi se odredio optimalni omjer biljnog materijala i otapala. Sve voće bilo je iznimne čistoće, bez primjesa i onečišćenja koji bi mogli utjecati na rezultate ispitivanja. Istraživanje je pokazalo kako se suho koštuničavo voće, u najvećoj mjeri šljiva, višnja i trešnja, može uspješno koristiti kao prirodni kiselo-bazni indikator.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija