Pregled bibliografske jedinice broj: 1226289
Istraživanje upotrebe odabranih otapala u pripremi alternativnih kiselo-baznih indikatora
Istraživanje upotrebe odabranih otapala u pripremi alternativnih kiselo-baznih indikatora, 2022., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1226289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje upotrebe odabranih otapala u pripremi
alternativnih kiselo-baznih indikatora
(Study the application of selected solvents in the
preparation of alternative acid-base indicators)
Autori
Samardžija, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
19.07
Godina
2022
Stranica
90
Mentor
Amić, Ana
Ključne riječi
pH ; biljni materijal ; bioaktivne tvari ; antocijanini ; prirodni indikatori
(pH ; plant material ; bioactive substances ; anthocyanins ; natural indicators)
Sažetak
U kemiji se otapala gotovo uvijek koriste bilo kao medij u kojem se odvija reakcija ili kao sam sudionik reakcije. Otapala vrlo često služe i za ekstrakciju biljnih pigmenata poput antocijanina. Takvi pigmenti u različitim pH sredinama pokazuju širok spektar boja poput crvene, ružičaste, ljubičaste, plave, žute, zelene pa čak i sive. Upravo to omogućuje uporabu biljnih materijala bogatih antocijaninima i polifenolima kao alternativnih kiselo-baznih indikatora. Cilj rada bio je istražiti uporabu odabranih otapala u pripremi alternativnih kiselo-baznih indikatora. Biljni materijali koji su se koristili bili su svježi, suhi i voćne prerađevine. Voćne prerađevine koje su se koristile sadržavale su najveći mogući sadržaj odabranog biljnog materijala, bez dodanog drugog voća, umjetnih bojila i drugih potencijalih kiselo-baznih indikatora. Rezultati istraživanja pokazuju vrlo visok potencijal korištenja određenih otapala u pripremi alternativnih kiselo-baznih indikatora. Biljni materijali koji su se vizualno najbolje istakli su aronija, crna malina, crni ribiz, crni dud i borovnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija