Pregled bibliografske jedinice broj: 122592
Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus
Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus, 2003., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 122592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus
(Influence of probiotic goat and cow fermented dairy products on Campylobacter jejuni, Serratia marcenses and Staphylococcus aureus)
Autori
Pavlović, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2003
Stranica
111
Mentor
Hardi, Jovica
Ključne riječi
probiotičko fermentirano kozje i kravlje mlijeko; antimikrobna aktivnost; Campylobacter jejuni; Serratia marcenses; Staphylococcus aureus
(probiotic fermented goat?s and cow?s milk; antimicrobial activity; Campylobacter jejuni; Serratia marcenses; Staphylococcus aureus)
Sažetak
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline je jedan od aspekata njihovog probiotičkog djelovanja. U ovom radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih proizvoda od kozjeg i kravljeg mlijeka prema patogenim bakterijskim vrstama Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus. Fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka su provedene s komercijalnim starter kulturama ABT-2 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus) i Bifidobacterium longum Bb-46 te standardnom jogurtnom kulturom (YC-X11). Sve odabrane starter kulture brže rastu u kozjem, nego u kravljem mlijeku što je iskazano kroz brži porast kiselosti, viši elektrokemijski potencijal koncentracije vodikovih iona i nižu pH vrijednost fermentiranog kozjeg, u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Najveće koncentracije kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina dobivene su u dvije vrste fermentiranog kozjeg mlijeka: ABT-2 kulturom i standardnom jogurtnom kulturom. Fermentirani proizvodi od kozjeg mlijeka, u usporedbi s kravljim, pokazali su veću inhibiciju odabranih patogenih bakterija, što je posebno izraženo u inhibiciji rasta bakterije Staphylococcus aureus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb