Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 122592

Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus


Pavlović, Hrvoje
Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus, 2003., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 122592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus
(Influence of probiotic goat and cow fermented dairy products on Campylobacter jejuni, Serratia marcenses and Staphylococcus aureus)

Autori
Pavlović, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2003

Stranica
111

Mentor
Hardi, Jovica

Ključne riječi
probiotičko fermentirano kozje i kravlje mlijeko; antimikrobna aktivnost; Campylobacter jejuni; Serratia marcenses; Staphylococcus aureus
(probiotic fermented goat?s and cow?s milk; antimicrobial activity; Campylobacter jejuni; Serratia marcenses; Staphylococcus aureus)

Sažetak
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline je jedan od aspekata njihovog probiotičkog djelovanja. U ovom radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih proizvoda od kozjeg i kravljeg mlijeka prema patogenim bakterijskim vrstama Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus. Fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka su provedene s komercijalnim starter kulturama ABT-2 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus) i Bifidobacterium longum Bb-46 te standardnom jogurtnom kulturom (YC-X11). Sve odabrane starter kulture brže rastu u kozjem, nego u kravljem mlijeku što je iskazano kroz brži porast kiselosti, viši elektrokemijski potencijal koncentracije vodikovih iona i nižu pH vrijednost fermentiranog kozjeg, u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Najveće koncentracije kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina dobivene su u dvije vrste fermentiranog kozjeg mlijeka: ABT-2 kulturom i standardnom jogurtnom kulturom. Fermentirani proizvodi od kozjeg mlijeka, u usporedbi s kravljim, pokazali su veću inhibiciju odabranih patogenih bakterija, što je posebno izraženo u inhibiciji rasta bakterije Staphylococcus aureus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Hrvoje Pavlović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlović, Hrvoje
Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus, 2003., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pavlović, H. (2003) 'Djelovanje probiotičkih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Hrvoje}, year = {2003}, pages = {111}, keywords = {probioti\v{c}ko fermentirano kozje i kravlje mlijeko, antimikrobna aktivnost, Campylobacter jejuni, Serratia marcenses, Staphylococcus aureus}, title = {Djelovanje probioti\v{c}kih bakterija iz fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka na Campylobacter jejuni, Serratia marcenses i Staphylococcus aureus}, keyword = {probioti\v{c}ko fermentirano kozje i kravlje mlijeko, antimikrobna aktivnost, Campylobacter jejuni, Serratia marcenses, Staphylococcus aureus}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Hrvoje}, year = {2003}, pages = {111}, keywords = {probiotic fermented goat?s and cow?s milk, antimicrobial activity, Campylobacter jejuni, Serratia marcenses, Staphylococcus aureus}, title = {Influence of probiotic goat and cow fermented dairy products on Campylobacter jejuni, Serratia marcenses and Staphylococcus aureus}, keyword = {probiotic fermented goat?s and cow?s milk, antimicrobial activity, Campylobacter jejuni, Serratia marcenses, Staphylococcus aureus}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font